Studenti VGUK pobjednici Izazova: Svoju budućnost vidimo u Križevcima

Tridesetak zainteresiranih građana raspravljalo je dva dana o tome kako će Križevci izgledati nakon krize koronavirusa i hoće li grad biti spreman suočiti se sa svakom budućom krizom, osobito onom klimatskim. U izazovu Danas za sutra, koji su inicirali Križevački laboratorij inovacija za klimu i Zelena energetska zadruga uz podršku Grada i Zaklade za lokalni razvoj i solidarnost Volim Križevce, pobijedio je tim Visokog gospodarskog učilišta Križevci. Predložili su program za smanjenje nezaposlenost i vraćanje mladih u Križevce, a naglasak im je na edukaciji, učenju novim vještinama i znanjima u područjima poput biznisa, IT-a, zelene energije i deficitarnih zanimanja.

– Rješenja su ponudili naši studenti, prvi puta su sudjelovali u ovakvom izazovu i jako sam ponosna na njih. Oni svoju budućnost vide u Križevcima i predlagali su rješenja koja su im važna kako bi to mogli ostvariti- rekla nam je profesorica s VGUK Sandra Kantar.

Inicijativu su podržali Grad Križevci i Zaklada za lokalni razvoj i solidarnost Volim Križevce. Predložena rješenja na tragu su onoga o čemu i Grad razmišlja pa su za neka od njih već osigurane stavke u proračunu.

– Križevci su prvi koji su proveli i drago mi je da naši sugrađani aktivno razmišljaju o važnosti lokalne proizvodnje i o tome kako će grad izgledati za šest mjeseci, godinu ili za deset godina- rekao je gradonačelnik Mario Rajn i dodao da je pred nama vrlo izazovno vrijeme.

Ovakav način kreiranja novih rješenja dosad je neuobičajen jer su po prvi puta u predlaganju sudjelovali i građani.

– Aktivnost naših sugrađana u ovom izazovu ipak daje optimizam. Veselim se razradama predloženih ideja- poručio je Rajn.

sn/foto: krizevci.info

Pratite nas na društvenim mrežama!