'Vuzmica' je ove godine zabranjena, policija će vršiti kontrolu

Tradicija će ove godine izostati s obzirom na pandemiju koja nas je zahvatila

Prigorski kraj, a posebice potkalnički poznat je po gradnji krijesova, takozvanih ‘vuzmica’. Paljenje krijesa simbol je uskrsnuća Isusa Krista. Uz to, krijesovi su svojevrsni znamen sloge, druženja i zajedništva mještana koji često tjednima prije samog paljenja krijesa prikupljanju, obrađuju i postavljanju drva.

Zanimalo nas je hoće li tradicija paljenja krijesa biti dozvoljena i ove godine

Obratili smo se načelniku stožera civilne zaštite Općine Kalnik koji nam je rekao kako je odluka Nacionalnog stožera da je takva aktivnost u potpunosti zabranjena.

Također, Biskupska konferencija dala je naputak da se mise ne održavaju, da blagoslova jela nema, te da se ovogodišnji Uskrs obilježi u krugu najbliže obitelji, – izvijestio nas je Filipašić.

”Okupljanja i krijesovi na javnim mjestima su zabranjeni te će se kontrolirati pozicije gdje su se krijesovi inače radili i palili. Za vikend smo spremni obilaziti i područja, klijeti i vinograda gdje bi eventualno moglo doći do okupljanja. Sve je to zabranjeno u smislu da zaštitimo zdravlje svih oko nas.”

”Ako netko neće postupiti po upozorenju, prekršitelji će biti prijavljeni, a onda slijede i sankcije.” – kazao je Mario Filipašić.

radiokrizevci.hr/hs

Pratite nas na društvenim mrežama!