Znanstvenik Lauc – zbilja bismo trebali nositi zaštitne maske

‘Maske su iznimno učinkovite u suzbijanju širenja virusa’

Molekularni biolog prof. dr. sc. Gordan Lauc, koji već neko vrijeme na Facebooku prati i komentira događaje vezane uz situaciju s novim koronavirusom Covid-19, danas se oglasio viješću o značaju nošenja zaštitnih maski.

Točnije, Lauc je upozorio da je znanstveni časopis Nature Medicine objavio znanstveni rad o učinkovitosti maski kao sredstva za smanjenje širenja virusa kod oboljelih osoba u kojem je, kako navodi, zaključeno da su maske iznimno učinkovite.

PROMJENE U PREPORUKAMA

“Nažalost formalne preporuke traže puno vremena i usuglašavanja, a virus se širi brzo i ne može čekati na usuglašavanje. Stoga predlažem da slušate znanost, a ne službene preporuke. Preporuke će se sigurno promijeniti, a i već se mijenjaju u nekim zemljama (primjerice na dalekom istoku je od početka preporuka da svi nose maske)”, napisao je profesor Lauc.

Svjestan da kirurških i ozbiljnih maski nema, Lauc tvrdi da su i improvizacije “sasvim OK za ovu namjenu”. “Što više nosimo maske, virus će se sporije širiti i brže ćemo moći ponovno pokrenuti život”, poručio je poznati hrvatski biolog navodeći kako je i on kupio maske za svoje zaposlenike. (telegram.hr)

Pratite nas na društvenim mrežama!