DIP je objavio kako bi mogli izgledati izbori, a Capak tvrdi da njih još nitko ništa nije pitao

Državno izborno povjerenstvo danas je održalo konferenciju za medije na kojima su pričali o parlamentarnim izborima koje je predsjednik RH Zoran Milanović raspisao za 4. i 5. srpnja. Kako je rekao Predsjednik Vrhovnog suda i Državnog izbornog povjerenstva Đuro Sessa, ovi izbori bit će neuobičajeni zbog toga što će se dogoditi tijekom epidemije koronavirusa. Zbog toga će doći do promjena u uobičajenim praksama DIP-a pa će se instruktivni sastanci na kojima se biračka tijela upućuju u o obveze i izborni obavljati putem webinara.

Sessa je otkrio što se za sada zna o posebnim mjerama koje će se primjenjivati tijekom samih izbora. Kaže kako su imali kontakte s HZJZ-om na kojima su im objasnili specifičnost izbora u onom dijelu koji se tiče provedbe.

“Naša odgovornost je zaprimanje kandidatura i izborni proces. U hodu, s obzirom na razvoj epidemiološke situacija, propisat će se mjere kojih će se izborni sudionici morati pridržavati. Drugi dijelovi nisu u našoj nadležnosti, dat ćemo preporuke koje će biti naslonjene na preporuke zdravstvenih vlasti koje su za njih nadležne. Što se tiče izbornih skupova i prikupljanja potpisa, to je više u nadležnosti zdravstvenih vlasti nego DIP-a jer nemamo nikakve ingerencije nad time”, kazao je. Pridržavanje mjera nadzirat će oni kojima je i inače posao provjeravati drže li se građani mjera, dodao je predsjednik DIP-a.

SIGURNOST NA BIRAČKIM MJESTIMA

Sessa tvrdi da će se osobama u samoizolaciji omogućiti da glasaju tako što će do njih otići dva člana biračkog odbora, ako za to postoje uvjeti. Pritom će se koristiti mjere zaštite koje će DIP propisati temeljem preporuke zdravstvenih vlasti. Sessa je preporučio i da se te osobe općinskim povjerenstvima jave tri dana ranije. Što se tiče predizbornih skupova, upute o tome trebao bi dati HZJZ.

“Kao što daju i za koncerte, javne skupove, šetnje po Jarunu. Mi ih samo možemo moliti da to učine i priopćenjem apelirati na razum i da se toga svi pridržavaju. Nemamo ovlasti narediti neke mjere”, pojasnio je Sessa. DIP je od Vlade zatražio da osigura zaštitna sredstva na biračkim mjestima, a detalji poput toga hoće li se na biračkom mjestu dezinficirati kemijske olovke ili će građani nositi svoje odredit će se naknadno.

GLASAČI ĆE MORATI BITI STRPLJIVI

Predsjednik DIP-a građanima je poručio da se pripreme za izborni proces koji će trajati nešto duže od onoga na što su navikli. „Svaki birač će morati više vremena provesti na glasanju, to uključuje čekanje u redu, fizičku distancu. Pretpostavljam i da će manje birača istovremeno moći biti na biralištu. Apeliram da budu strpljivi, da ne koriste tradicionalno vrijeme između 11 i 13 sati i nakon 17 popodne. Pokušajte racionalno iskoristiti svih 12 sati na dan izbora”, poručio je Sessa biračima.

Sessa još uvijek ne zna kako će izgledati glasanje u inozemstvu. Kazao je kako je na Ministarstvu vanjskih poslova da zatraži dozvole od stranih zemalja da se izbori tamo provedu, i dodao da je to stvar diplomatskih procesa. Ako se epidemiološka situacija u Hrvatskoj pogorša uoči izbora, DIP nije nadležan za eventualnu odgodu, objasnio je Sessa na kraju presice.

CAPAK TVRDI DA NISU JOŠ DOBILI ZAHTJEV

No, šef HZJZ-a Krunoslav Capak danas je rekao kako oni još nisu dobili nikakav zahtjev od DIP-a kako bi napravili epidemiološki okvir za izbore. Na pitanja novinara o epidemiološkoj situaciji, tj. kako će se uskladiti epidemiologija i predstojeći izbori, Capak je uzvratio protupitanjem ne misle li da je to “možda prevelik teret za njegova pleća”.

“Mi ćemo napraviti epidemiološki okvir kada dobijemo zahtjev. Izbori se sastoje od čitavog niza stvari i događaja. Kada dobijemo zahtjev, mi ćemo napraviti upute. Ja ne znam što bi to bilo epidemiološki rizično da se vodi kampanja. Za događaje ćemo odrediti epidemiološki okvir. Kada dobijemo točne zahtjeve, mi epidemiolozi ćemo sjesti i razradit što trebamo”, kaže Capak. (telegram.hr)

Pratite nas na društvenim mrežama!