Dogodilo se na današnji dan – 16. svibnja

Naseljavanje američkog Zapada najviše je ostalo u sjećanju po karavanama naseljenika, koji su putovali u stotinama kola koja su vukli konji. Slike kola poslaganih u krug oko kojih jašu Indijanci nisu samo filmska mašta, a prvi tzv. wagon train krenuo je na današnji dan 1843. godine iz Elm Grova u Missouriju prema Oregonu.

Ivana Orleanska, francuska nacionalna heroina proglašena je svetom na današnji dan 1920. godine od strane pape Benedikta XV. Pri kraju stogodišnjeg rata Engleske i Francuske Ivana iz Orleansa tvrdila je da razgovara s Bogom, stala je na čelo vojske i izvojevala neke ključne pobjede koje su dovele do krunidbe francuskog kralja Charlesa VII. Uhvatili su je u Burgundiji i prodali Englezima, gdje je nakon suđenja spaljena na lomači.

Dodjela Oscara, nagrada Američke filmske akademije spektakl je koji svake godine prate milijarde ljudi, a svojim laureatima daje veliku važnost u svijetu filma. Prva, relativno skromna dodjela održana je upravo na današnji dan 1929. godine.

Od poznatih osoba koje su rođene na današnji dan treba spomenuti američkog glumca Henryja Fondu, dobitnika tri Oscara u rasponu od 41 godine, francuskog dizajnera Christiana Lacroixa i muzičara Krista Novoselića, basista Nirvane.

Izvor: metro-portal.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!