Fortenova prodaje zgradu paromlina

Prodaje se zgrada paromlina u Grdenićevoj ulici iz koje je, zahvaljujući trgovcu Hinku Švarcu, još početkom 20. stoljeća počela mlinsko-pekarska priča po kojoj su Križevci godinama bili poznati. Fortenova grupa prodaje je po početnoj cijeni od 1,078 milijuna kuna, a iako se pisalo da je zgrada pod  konzervatorskom zaštitom kao primjer industrijske baštine, čak i prodavatelj u tekstu oglasa spominje da ima status kulturnog dobra, to zapravo nije istina.

– Nema nikakve zabilježbe o tome da je traženo rješenje o preventivnoj zaštiti dobra niti o utvrđivanju statusa kulturnog dobra. Zgrada nije u Registru kulturnih dobara, ali nalazi se unutar povijesne cjeline i ne smije se rušiti- objasnio je pročelnik Konzervatorskog odjela za područje Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije Milan Pezelj. Dodao je da je prije par godina čestica paromlina izdvojena kao zasebna, odnosno prostor je preparceliran.

– Moguća je izgradnja i dogradnja kao i unutarnje uređenje i sanacija, no zgrada izvana mora ostati ista- rekao je Pezelj.

Zgrada je izgrađena 1913. godine i u vrlo je lošem stanju. Prema GUP-u, paromlin se nalazi u zoni gospodarske poslovne namjene, a na takvim je prostorima moguće graditi ugostiteljsko- turističke sadržaje koji nadopunjavaju osnovnu namjenu. Ne manje važan podatak je i da je zgrada pod hipotekom.

Fortenova grupa prodaje i bivšu upravnu zgradu Mlinara i to po početnoj cijeni od 745 tisuća kuna. Ona nije pod hipotekom, ali se, kao i paromlin, nalazi u povijesnoj cjelini. Obje zgrade, kao i zemljište na kojem se trenutačno nalazi trgovački centar, bile su dio velikog kompleksa u kojem je do prije desetak godina poslovala tvrtka Mlinar. Kad je tvrtku preuzeo koncern Agrokor, srušen je i veliki silos, do tada najviša građevina u Križevcima.

sn/ foto: sn, Fortenova Grupa

Pratite nas na društvenim mrežama!