Imendan danas slave Barbara, Bruno, Julija i Julije!

Barbara je ime grčkog porijekla izvedeno od riječi “barbar” što znači “tuđa”. Latinski “barbarus” znači – strani i divlji. Ime je postalo popularno najviše zbog svete Barbare koja je kršćanska svetica, djevica i mučenica.

Bruno je latinizirani oblik starog njemačkog osobnog imena Brun. Po jednom tumačenju ime Bruno se može tumačiti nao „braun“ tj. “smeđa”, i odnositi se na smeđe oči ili kosu. No Bruno se može odnositi i na medvjeda (na primjer, u životinjskim bajkama). Naime riječ medvjed potječe od indoeuropskih korijena iz kojih je i izvedena naša riječ „braon“ što znači smeđ.

Također postoji i tumačenje da je ime Bruno izvedeno od germanskog „Brünne“, što je označavalo oklop za prsa. Bruno je bio jedan od nadimaka boga Odina i stoga se smatralo da djeca koja se nazivaju Bruno imaju snažnu ličnost, s velikim sposobnostima zapovijedanja.

Julije je varijanta imena Julijan. Ime latinskog porijekla izvedeno od grčkog “ioulianos” što znači “blistav” ili latinskog “Iulius” što znači ” Julijevac” tj. “iz porodice Julijevaca. Julijevci su bili stara ugledna rimska patricijska obitelj koja je poticala iz Alba Longe.

Prezime su dobili po legendarnom praocu Julu, koji je prema legendi sin trojanskog junaka Eneje. Najpoznatiji pripadnik ove obitelji bio je rimski diktator Gaj Julije Cezar. Njemu u čast je mjesec juli (srpanj) dobio ime, jer je on rođen tog mjeseca. Po njemu je nazvan stari kalendar (Julijanski) koji je 46. godine p.n.e. izveo reformu dotadašnjih kalendara.

U raznim varijantama ovo ime je rasprostranjeno širom kršćanskog svijeta. Ženska forma imena je postala posebno poznata po tragediji “Romeo i Julija”.

Pratite nas na društvenim mrežama!