Križevački investitor želi graditi bioplinaru na Čretu

Za idući tjedan sazvana je nova sjednica Gradskoga vijeća sa samo jednom točkom, onom koja je skinuta s dnevnog reda posljednje sjednice i odnosi se na donošenje odluke o osnivanju prava građenja u Gospodarskoj zoni Čret.

Za dva zemljišta zainteresirana su dva investitora. Autoelektrika Podolski planira izgraditi servisno-prodajni kompleks na površini od 3030 četvornih metara po cijeni od 0,26 kuna po metru plus PDV, što je oko tisuću kuna mjesečno.

Drugi investitor je CONTUMAX d.o.o., sa sjedištem u Frankopanskoj ulici u Križevcima koji planira izgraditi bioplinsko postrojenje i sustav za kompostiranje. Prema sudskom registru, CONTUMAX je kao jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću osnovan pred dvije godine s temeljnim kapitalom od 10 kuna, a vlasnik joj je Andrija Zidarić koji se kao član uprave ili direktor u registru veže uz šest poduzeća. Inače, CONTUMAX je pred nekoliko dana povećao temeljni kapital na 21 tisuću kuna i postao društvo s ograničenom odgovornošću, kojem je Zidarić jedini član uprave i direktor. Kao pretežita djelatnost navodi se obrada i zbrinjavanje neopasnog otpada.

Prema odluci o osnivanju prava građenja, o kojoj će gradski vijećnici raspravljati 26. svibnja, obaveza trgovačkog društva  CONTUMAX d.o.o. je održavanje javne prezentacije kako bi šira javnost imala priliku upoznati se s projektom. Osim toga, tvrtka se mora obvezati da će toplinsku energiju ustupiti za potrebe poduzetnika u zoni i za potrebe lokalnog stanovništva. Investitor u bioplinaru također se, pod prijetnjom raskida ugovora, obvezuje pridržavati svih uvjeta navedenih u ponudi, a za 67137 četvornih metara trebao bi plaćati oko 21 tisuću kuna mjesečno.

Odobre li gradski vijećnici davanje zemljišta u Gospodarskoj zoni Čret u zakup CONTUMAX-u, dopuštenje za izgradnju i rad bioplinare tek mora dati Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

S. Novosel/ foto: O. Špiranec

Pratite nas na društvenim mrežama!