Obilježavamo Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom

Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom obilježava se 5. svibnja kako bi se senzibiliziralo javnost o pitanjima s kojima se te osobe susreću.

Cerebralna paraliza (CP) je grupa neprogresivnih poremećaja pokreta i položaja uzrokovanih prirođenom anomalijom ili oštećenjem nezrelog mozga.

Neki od simptoma i znakova cerebralne paralize su: slaba napetost ili mlohavost mišića, nesposobnost sjedenja bez potpore u dobi od osam mjeseci, upotreba samo jedne strane tijela, teškoće s hranjenjem, jaka iritabilnost, odsutnost osmijeha. Konačnu dijagnozu cerebralne paralize postavlja neuropedijatar ili fizijatar, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Cerebralna paraliza je dijagnoza povezana s raznim stupnjevima invaliditeta. U Hrvatskoj je u Registru osoba s invaliditetom registrirano 5082 osoba koje imaju znatno oštećenje i invaliditet temeljem te dijagnoze, od kojih je 1778 u dječjoj dobi (0 – 19 god.). Prevalencija ovog poremećaja je u dječjoj dobi 2,1/1000, što je u rasponu vrijednosti prema međunarodnim istraživanjima na tom području.

Prema nekim rezultatima međunarodnih istraživanja oko tri posto stanovništva ima neki oblik cerebralne paralize. Prema tim podacima, u Hrvatskoj bi ih bilo oko 130.000 osoba. Stoga bi bilo potrebno osigurati sustavno praćenje učestalosti, jer se u Registru osoba s invaliditetom prate podaci samo za teže oblike ove dijagnoze.

Izvor i foto: adiva.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!