Plenković upravo je potvrdio da HDZ želi na izborima profitirati od prvih rezultata u borbi s koronom

Premijer Andrej Plenković objasnio je da se raspuštanje Sabora predložilo jer je Hrvatska u proteklih par mjeseci suočila s dva velika izazova – panedmijom i bitkom za radna mjesta.

“Oba ova izazova bili su zahtjevni. Svi sugrađani bili su u krizi zbog pandemije vrlo odgovorni i zato sada komparativno prema drugim zemljama imamo vrlo dobru situaciju. Time smo pokazali da država funkcionira i da imamo jako dobar zdravstveni sustav, sustav socijalne skrbi i civilne zaštite dobro funkcioniraju. Zaključio bih da samo u prvom dijelu ove krize dobro funkcionirali”, rekao je Plenković.

POVOLJNA JE EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA

Nastavio je objašnjavati što je dovelo do odluke od predlaganju raspuštanja Sabora baš sada. “Kako ne znamo što će se u jesen ili na zimu događati, ocijenili smo kako je sada povoljan trenutak za održavanje izbora.

Sada je epidemija primirena, no može se dogoditi novi val u kojem bismo morali donositi važne odluke i organizirati izbore u kojima ne bi svi imali jednake šanse sudjelovati”, rekao je Plenković.

USPJESI VLADE DRUGI KLJUČAN RAZLOG

Drugi razlog, prema njegovim riječima, su uspjesi njegove Vlade. To ističe pomoć za 600 tisuća radnika što ju je država isplatila u krizi zbog pandemije. “Radimo sve da ljudi nastave privređivati, a da država može konsolidirati javne financije”, nastavio je Plenković.

Kaže da je Vlada dokazala da se može nositi sa svim najvećih izazovima. Osim ekonomske stabilnosti Plenković tu vidi i demografsku revitalizaciju.

“Učinili smo puno za modernizaciju i revitalizaciju države i želimo sada, kada nam je to najprimjerenije, tražiti novo povjerenje birača, novi legitimitet. Kroz izbore ćemo proći kroz proces u kojem ćemo dobiti još jedan mandat za vođenje Hrvatske”, objasnio je Plenković drugi razlog zbog kojeg je raspuštanje Sabora HDZ predložio baš sada.

O PENAVI I ZAKONU O OBNOVI ZAGREBA

Odgovarajući na pitanja Andrej Plenković kazao je kako ne zna hoće li Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara napustiti HDZ, te stoga ne želi nagađati hoće li to biti problem za rezultate stranke u Slavoniji.

To što je jutros izviždan na Markovom trgu jer Vlada nije u Sabor poslala Zakon o obnovi Zagreba za Plenkovića nije problematično. Ni to ne vidi kao posebno veliki problem za HDZ na predstojećim izborima. Objasnio je kako za zakon nije bilo konsenzusa, a sada bi, nakon primjedbi, zakonski tekst trebao biti bolji.

Na pitanje na koji broj mandata računa Plenković nije izravno odgovorio, ali je najavio postizbornu koaliciju za stabilnu vlast. “Partnerstvo ćemo tražiti među onima s kojima možemo surađivati”, rekao je Plenković. (telegram.hr)

Pratite nas na društvenim mrežama!