Pravilno njegujte ljetno cvijeće i ono će vas nagraditi obilnom cvatnjom

Ljetno cvijeće koje krasi balkone i terase traži određenu njegu tijekom sezone. Saznajte kako ga pravilno zalijevati, prihranjivati, njegovati i održavati da zasja u punom sjaju.

Cvijeće traži određenu njegu tijekom sezone kako bi u svakom trenutku dalo svoj puni cvat. Važno je odabrati biljke ovisno o položaju balkona ili terase. Ukoliko se nalaze na sjevernoj strani, sadite niske i čvrste biljke koje će se oduprijeti sjevernim vjetrovima. Osunčane pozicije, na jugu ili zapadu su najpoželjnije jer je za sunčane položaje i najveći izbor cvijeća.

Što uzgajati na južnoj strani balkona ili terase?
Također morate odlučiti hoćete li saditi niske biljke, visoke ili pak one viseće. Puzavicama i penjačicama je važno osigurati potporanj odnosno armaturu po kojoj će se penjati kako ne bi došlo do njihovog lomljenja.

Zalijevajte ih odstajalom vodom
Ne zahtijevaju sve biljke istu količinu vlage, zato potreba za zalijevanjem ovisi o biljnoj vrsti, ali i o položaju teglica ili sandučića. Naravno, što je više biljaka u posudi, one brže crpe vodu, a zemlja na sunčanim i vjetrovitim položajima brže se suši pa će u tim slučajevima trebati i češće zalijevati. Važno je koristiti odstajalu, a nikako hladnu vodu direktno iz vodovoda.
Najbolje je biljke zalijevati navečer jer će se površina listova osušiti i ono neće biti podložno propadanju i pojavi truleži. Ako ne možemo biljke zaliti tijekom večeri, onda je bolje obaviti jutarnje zalijevanje. Izbjegavajte to činiti sredinom dana jer može imati negativan efekt. Kada tijekom vrućeg dana zalijemo biljke s hladnom vodom one doživljavaju stres što može dovesti do odbacivanja cvjetova, pupova i listova.

Prihranjujte biljke s gnojivom bogatim fosforom
Biljke u vrtu rastu u živom tlu punom hranjivih tvari, a biljkama u lončanicama je na raspolaganju samo ono što im mi damo. Stoga ih redovno prihranjujte, a one će vas nagraditi obilnom cvatnjom. Žućkasti listovi najčešće su prvi znak manjka nutrijenata u tlu, što nije veliki problem ako reagiramo i povremeno prihranjujemo biljke.

Režite ocvale cvjetove i uvenule listove
Čišćenje uvenulih listova i ocvalih cvjetova najvažnija je redovita mjera njegovanja, nakon zalijevanja i prihranjivanja. Važno ih je ukloniti jer će uvenuli dijelovi početi truliti i pljesniviti, a to povećava i šanse za mogućnost stvaranja gljivičnih bolesti. Uklanjanjem ocvalih se potiče stvaranje novih cvjetnih pupoljaka i omogućava biljci kontinuirana cvatnja.

Talog kave hrani biljke, ali i štiti od štetnika
Prilikom čišćenja možete i podrezati predugačke izdanke ili ispraviti biljku potpornim štapovima. Čistite biljke i od prašine, paučine i štetnika.

Zaštita bilja tijekom ljeta
Važno je pratiti i pojavu bolesti i štetnika te reagirati u pravo vrijeme. Vrlo česta je pojava raznih oboljenja poput hrđe, truleži i plijesni te štetnika. Čim primijetite prve simptome promjene boje na lišću ili cvjetovima, uklonite ih. Za zaštitu se mogu koristiti razni prirodni preparati na bazi češnjaka, pepela, buhača i ulja. (Agroklub)

Pratite nas na društvenim mrežama!