Studenti Visokog gospodarskog učilišta zadovoljni što se njihov glas čuje u razvoju Križevaca

Studenti Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima sudjelovali su na dva Hackathona i osvojili prva mjesta, digitalnom događaju u kojem su pokušali odgovoriti na pitanje kako će izledati Križevci nakon krize koronarivusa, spremni da se suoče sa svakom budućom krizom, osobito onom klimatskom, kao i na Hackathonu pod nazivom “Grad za mlade – Križevci 2030. 

Studentica 1. godine VGUK Ana Guzalić, student usmjerenja Menadžment u poljoprivredi Martin Topljak te student Specijalističkog studija Menadžment u poljoprivredi Neven Kovačević  su zajedno sa profesoricom dr. sc. Sandrom Kantar te mentoricom Sanelom Mikulčić osmislili prijedlog razvoja grada Križevaca do 2030. godine kroz ruralni turizam  (agroturizam, eno-gastro turizam…).dok je u prvom Hackathonu sudjelovao i Domagoj Bunta.

Hackathon „Grad za mlade – Križevci 2030.“ organizirao je Grad Križevci, Savjet mladih grada Križevaca, Zelena energetska zadruga te Križevački laboratorij inovacija za klimu (KLIK).

Cilj ovog digitalnog događaja je prikupljanje i razrada ideja mladih ljudi koje će postati dio nove strategije grada Križevaca za razdoblje do 2030. godine.

Kroz dva dana aktivnog rada TIM VGUK  pokušao je odgovoriti na pitanja: Kakav grad želimo 2030. godine? Na kojem području postoje potencijali koje valja razvijati kako bi se doprinijelo gospodarskoj koristi i povećanju životnog standarda lokalnog stanovništva? Koje je akcije potrebno provesti kako bi došli do zacrtanih ciljeva? Koja su najveća ograničenja sa kojima se dionici ovakve inicijative mogu susresti (zakonske regulative, neiskustvo ili pak nesklonost djelovanju što je posljedica lošeg mentaliteta)?

Vizija razvoja grada moguća je kroz razvoj turizma i glasi: „Grad Križevci, centar prigorskog ruralnog turizma“. Svoju ideju TIM VGUK temelji na postojećim potencijalima za razvoj ruralnog turizma u Križevcima, kao što su primjerice dobra prometna povezanost (blizina Zagreba), očuvani prirodni resursi, krajobrazna raznolikost, bogata povijesna baština i plodno tlo (agroturizam).

Sudjelovanje TIM-a VGUK na Hackathonu bilo je vrlo korisno iskustvo, studenti su dobili priliku da se čuje i njihov glas, da kreiraju viziju razvoja svoga grada, definiraju ciljeve i smjernice razvoja te odgovaraju na pitanja vezana uz njihovu ideju. Svi sudionici dobili su potvrde o sudjelovanju.

Dr.sc. Sandra Kantar ističe da su mladi jako zainteresirani za ovakav način razvijanja i kreiranja  vizije razvoja grada u kojem žive.

Student Martin Topljak, Križevčanin izabrao je VGU za studij i kaže da nije požalio niti u jednom trenutku što je ostao u Križevcima.

“Naša uloga u ovom projektu je bila pokazati da nama mladima ipak znači taj glas koji mi možemo dati našem gradu, na koji način vidimo da se naš grad može razvijati u idućih deset godina. Ideja je da kroz ruralni turizam, iskorištavanjem trenutnih potencijala koji stvarno postoje u Križevcima i okolici stvorimo kvalitetnu ruralnu turističku infrastrukturu. To su destinacije  Kalnika, Čabraja i druge koje se posjećuju i potrebno ih je razvijati da Križevci postanu centar ruralnog prigorskog turizma.”

Neven Kovačević studira smjer Menadžment u poljoprivredi i upisao je VGU jer smatra da stečeno znanje može dalje u životu primijeniti i zadovoljan je ovakvim načinom rada i suradnjom VGU i Grada Križevaca te stjecanjem novih znanja.

Studentica Ana Guzalić upisala je VGU jer smatra da je poljoprivreda budućnost i da se može potaknuti njen daljnji razvoj. Sudjelovanje na Hackathonu bilo joj je zanimljivo iskustvo.

Studenti Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima s dr. sc. Sandrom Kantar gostuju u nedjelju, 24. svibnja u emisiji Radija Križevci”Zemlja i blago”  od 9 sati.

ji/radiokrizevci.hr/vgu

Pratite nas na društvenim mrežama!