U ožujku s gospodarstava u EU prikupljeno 1,2% više kravljeg mlijeka nego lani

Procjenjuje se da je sa poljoprivrednih gospodarstava u EU u ožujku 2020. prikupljeno 12,7 milijuna tona kravljeg mlijeka, što je za 1,2% više nego u ožujku 2019. Čini se da na razinu kravljeg mlijeka sakupljenog u EU nisu utjecale mjere zbog pandemije virusa COVID-19, objavio je Eurostat.

U većini država članica prikupljanje mlijeka u ožujku 2020. godine bilo je veće nego u ožujku 2019. godine, pa je zabilježen porast primjerice u Njemačkoj (+0,5%, do 2,8 milijuna tona), Francuskoj (+0,6%, do 2,2 milijuna tona), Nizozemskoj (+3,0%, do 1,2 milijuna tona) i Poljskoj (+1,9%, do 1,1 milijuna tona), dok je u Italiji zabilježen pad za 2,8%.

Prisjetimo se, i u Hrvatskoj je u ožujku zabilježen porast prikupljene količine kravljeg mlijeka, i to za 3.318 tona u odnosu na veljaču, ali i do smanjenja za 1.301 tonu u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Razina kravljeg mlijeka prikupljenog u EU u ožujku 2020. bila je viša i od one u veljači 2020., što je posljedica uobičajenog sezonskog proljetnog porasta koji dolazi s dostupnošću svježe trave. Podaci iz ožujka također pokazuju sezonsko povećanje proizvodnje maslaca i mlijeka za piće no s druge strane, sezonski rast proizvodnje obranog mlijeka u prahu bio je ograničeniji nego prethodnih godina.

Iako se čini da na razinu proizvodnje kravljeg mlijeka u ožujku nije utjecala kriza zbog pandemije visura COVID-19, iz Eurostata naglašavaju da podaci ne govore ništa o svim mogućim blokovima u lancu prodaje, utjecajima na cijene te mogućim promjenama u detaljnom načinu stavljanja proizvoda na tržište. (agroklub)

Pratite nas na društvenim mrežama!