Udruga K.V.A.R.K. slavi 20. rođendan! Poželimo im još mnogo rada, razvoja i kreative!

Udruga KVARK je nevladina i neprofitna organizacija civilnoga društva osnovana 2000. godine u Križevcima, točnije krenula je s radom 05.05.2000. godine.

Udruga svoj rad zasniva na razvoju nezavisne kulture i civilnog društva te podrške mladima kroz organiziranje slobodnog vremena kreativnim i edukativnim sadržajima.

Svi mladi, aktivni i kreativni unose nove vrijednosti u ovu zajednicu, a udruga svoje iskustvo usmjeruje prema pozitivnim društvenim promjenama.

Citiramo:
“Udruga KVARK djeluje s ciljem promicanja slobodnog kreativnog i kulturnog izražavanja, promicanja vrijednosti građanskog društva u Križevcima, Republici Hrvatskoj te inozemstvu. Udruga potiče mlade na volonterski rad i aktivno sudjelovanje u zajednici, okuplja neafirmirane i afirmirane likovne, književne, glazbene i ine stvaraoce, različitim akcijama upoznaje javnost s radom svojih članova te s radom kulturnih stvaralaca i drugih srodnih udruga.
Organizacija organizira i priređuje izložbe, javne tribine, radionice, predstave, glazbena događanja, upoznaje javnost sa svojim radom putem medija, izdaje publikacije i periodike sa sadržajem iz područja svoje djelatnosti, organizira slobodno vrijeme djece i mladih u svrhu prevencije svih oblika ovisnosti te organizira aktivnosti u svrhu uključivanja djece u društveni i kulturni život”.

Udruga KVARK je članica Mreže mladih Hrvatske i saveza udruga Clubture/Klubtura.

Prije formalnog osnivanja udruge, inicijatori među kojima su se nalazili križevački aktivisti, kulturni radnici, profesori, umjetnici i nezavisni autori, organizirali su 14. travnja 2000. godine u suradnji s Antiratnom kampanjom događanje pod nazivom Mirovne igre.

Nekoliko tjedana kasnije, 5. svibnja 2000. godine, osnovana je udruga KVARK na osnivačkoj skupštini u Maloj dvorani Hrvatskog doma u Križevcima, a za prvu predsjednicu organizacije izabrana je Sandra Benčak.”

“Iako se početno planiralo obilježiti ovaj datum uz izložbu s koncertom i uz druženje, zbog sile prilika i događanja sa virusom koji nas je prisilio na distancu, a sistem zatvorio u stanove i kuće, K.V.A.R.K. mora krenuti u nove izazove. Selimo u virtualni prostor s vjerom u privremenost ove nove realnosti. Koliko god bilo teško preko noći se reorganizirati, već je to uspješno izvedeno kroz dva online koncerta i promocijom zbirke poezije. Ovim izložbenim projektom ne samo da smo okrenuti prošlosti nego i budućnosti, pa je izložba plakata “K.V.A.R.K. 20 godina” naša prva virtualna izložba, a čini se ne i zadnja. Zaokružujemo dakle prvih dvadeset godina, uz sve uspone i padove i prisjećamo se koncerta, festivala, izložbi, tribina, projekata, druženja. Ovu izložbu posvećujemo svima koji su sve godine uz nas i prate naše programe i djelovanje, svim prošlim, sadašnjim i budućim članovima udruge koji su i koji će sudjelovati u razvoju alternativne kulture na bilo koji način”- poručuju iz Udruge K.V.A.R.K.

Izložbu možete pratiti na Facebook stranici Kluba kulture:
https://www.facebook.com/kzklubkulture/

Čestitamo na izvrsnom razvoju i radu i želimo sretan 20. rođendan!

šv/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!