Umjesto za djecu donatora, najviše bodova za djecu samohranih roditelja

Križevački gradski vijećnici, njih 14 koji su sudjelovali u radu po svim točkama  24. sjednice Gradskog vijeća, prošlog su tjedna jednoglasno prihvatili Odluku o načinu ostvarivanja prava prednosti pri upisu djece u Dječji vrtić Križevci. Novoizabrana ravnateljica vrtića Nataša Batković zahvalila je vijećnicima što su podržali prijedlog Upravnog vijeća vrtića koji uključuje i roditelje koji su na redovnom školovanju i nezaposlene roditelje.

Podsjetimo, do prošle godine na snazi je bila odluka iz 1997. prema kojoj su prednost pri upisu ostvarivala djeca donatora vrtića. Sve dosadašnje gradske vlasti nisu mijenjale tu odluku 22 godine sve dok je nisu otkrili mediji. Bivši gradonačelnik Branko Hrg, koji je na vlasti bio 16 godina, lani je tvrdio da za tu odluku nije znao, no da apsurd bude još veći, pravilnik je na sjednici Gradskog vijeća 1. kolovoza 1997. predložio Odjel za društvene djelatnosti, kojem je pročelnik tada bio upravo – Branko Hrg.

 Trenutačni saziv Gradskog vijeća lani je promijenio sporni pravilnik i uklonio članak koji je diskriminirao djecu na temelju imovinske koristi koju je vrtić imao od njihovih roditelja. Novom odlukom koja je prihvaćena prošlog tjedna, najviše dodatnih bodova je 15 i dobivaju ih djeca samohranih roditelja i ona iz jednoroditeljske obitelji. Prvi puta u bodovanje su uključena i djeca čiji je jedan roditelj na redovnom školovanju ili radi, a drugi je nezaposlen.

sn/ foto: krizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!