Uzgoj kopuniziranih pjetlića na VGUK

U sklopu projekta praćenja proizvodnosti križevačke kukmaste kokoši koji se provodi u Peradarskom praktikumu Visokoga gospodarskog učilišta u Križevcima provedeno je kopuniziranje pjetlića kako bi se utvrdila uspješnost proizvodnje mesa.

Cilj provedbe projekta je uvrštavanje križevačke kukmaste kokoši na službeni Popis izvornih i zaštićenih pasmina i sojeva domaćih životinja te kasnije zaštita zemljopisnog porijekla mesa i jaja na razini RH i EU. Uključivanjem obiteljskih gospodarstava s područja Koprivničko-križevačke županije u predloženi Projekt želi se zadržati stanovništvo u ruralnim područjima, izjednačiti kvaliteta života u ruralnim i urbanim područjima, omogućiti povratak stanovništva iz urbanih u ruralna područja, te povećati konkurentnost proizvodnje i time stvoriti veći dohodak poljoprivrednih proizvođača. Projektom se također pridonosi očuvanju hrvatske izvorne pasmine kokoši križevačke kukmaste kokoši radi njene vrijednosti i jedinstvenosti genoma, adaptabilnosti i otpornosti te proizvodnje jaja i mesa visoke kakvoće.

Nositelj projekta je Udruga uzgajivača hrvatskih pasmina peradi Kukmica – Križevci, a partneri Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Agronomski fakultet  Zagreb i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu. Cilj projekta je uvrštavanje križevačke kukmaste kokoši na službeni Popis izvornih i zaštićenih pasmina i sojeva domaćih životinja. (VGU)

Pratite nas na društvenim mrežama!