Vijećnici HDS-a napustili pozornicu na početku sjednice

Nešto manje od tri sata trajala je 24. sjednica Gradskog vijeća koja je, zbog epidemijskih mjera, održana u velikoj dvorani Hrvatskoga doma.

Na dnevnom redu bilo je 36 točaka, a iako se trebalo raspravljati o rebalansu proračuna, prodaji zgrade kina i o izvješću o radu gradonačelnika, najviše rasprave izazvala je točka o otpisu gradske imovine. Vijećnike Mihaelu Kemenović i Ivana Majdaka zanimalo je što se otpisuje, je li ta imovina procijenjena i što će biti s otpisanim predmetima.

– Mi ne znamo što se otpisuje i kolika je vrijednost toga. Ne mogu dići ruku ako ne znam o čemu se radi- rekao je Majdak

Zbog ove točke sazvana je i stanka kako bi se klubovi dogovorili.

Pročelnik Biškup objasnio je da je riječ o standardnoj proceduri te da je riječ o sitnom inventaru, pepeljarama, kartama RH i nekim slikama.

– Te su slike rashodovane i završile su na otpadu. Komisija je utvrdila da su  neupotrebljive, postoji zapisnik o tome i moramo ih otpisati i očistiti bilancu- rekao je Biškup, a odluka je usvojena s 11 glasova za, dva protiv i jednim suzdržanima.

Sjednica je počela s 16 vijećnika, no HDS-ovci su je demonstrativno napustili za vrijeme 4. točke, na kojoj se trebalo raspravljati o programu rada i financijskom planu za Javnu vatrogasnu postrojbu.

Maksić je počeo govoriti o bioenergani na Čretu, a nakon upozorenja predsjednika vijeća Marka Katanovića da bioplinara nema veze s točkom o Javnoj vatrogasnoj postrojbi,  Maksić je bio uporan i nastavio s pitanjem o prodaji kina, o kojem se trebalo raspravljati kasnije.

– Ne možemo raditi cirkus od sjednice- upozorio ga je Katanović, a vijećnici HDS-a Denis Maksić i Jadranka Švagelj napustili su sjednicu Gradskog vijeća i nisu sudjelovali u njegovom radu.

Upravo točka pod kojom se trebalo raspravljati o Donošenju odluke o pravu građenja u Gospodarskoj zoni Gornji Čret, skinuta je s dnevnog reda. Gradonačelnik Mario Rajn rekao je da su na natječaj za zemljište stigle dvije ponude, a među njima i ona za izgradnju bioplinare.

– S obzirom na to da se u našoj okolici nalaze tri slična postrojenja, uključili smo i stručnjake u povjerenstvo za odabir. O tome trebamo detaljnije razmisliti. Ovaj performans gradskih vijećnika koji u suzama napuštaju sjednicu, a sedam minuta nakon toga već šalju priopćenje, neozbiljan je. Nismo ovdje izabrani zato da glumimo, nego da raspravljamo o temama važnim za grad- poručio je Rajn,

– Nastavno na izlaganje vijećnika Maksića i poštujući ovo tijelo, predlažem da se točka skine s dnevnog reda da se vijećnici upoznaju s materijalom i da se može odgovoriti na sva njihova pitanja. To će biti u zakonskom roku već početkom idućeg tjedna- predložio je Katanović, a svi prisutni vijećnici  jednoglasno su prihvatili.

Donesen je rebalans proračuna, nova odluka o ostvarivanju prednosti o upisu djece u gradski vrtić, vijećnici su donijeli i odluku o pomoći gospodarstvenicima uslijed pandemije koronavirusa te odobrili privremeno proširenje terasa ugostiteljskih objekata.

sn/ foto sn

Pratite nas na društvenim mrežama!