Virtualnom izložbom razglednica u povodu Dana muzeja Ozren Blagec upriličio izlet na Kalnik

Viši kustos u Gradskom muzeju Križevci Ozren Blagec priredio je uz Dan muzeja izložbu razglednica”Izlet na Kalnik”.

“Ovoga puta izabrao sam Kalnik jer u zbirci razglednica Gradskog muzeja Križevci postoji više od stotinu razglednica Kalnika što je značajan broj. Glavni konzumenti kalničkih razglednica bili su turisti, posjetitelji Kalnika, u prvom redu planinari, ali i svi oni koji su dolazili na obilazak kalničkih zidina i u šetnju kalničkom prirodom. Tako je postojala velika produkcija razglednica Kalnika i naročito je narasla nakon 1935. godine kad je otvoren Planinarski dom. Privukao je brojne posjetitelje i nastajale su i razglednice. Drugi motiv kalničkih razglednica, oduvijek najvažniji,  bio je Stari grad kojeg ćemo naći na starim razglednicama s početka 20. stoljeća, onim međuratnim i ovim novim. Treći motiv koji se vrlo često viđa na kalničkim razglednicama je slika sela, odnosno župne crkve sv. Brcka.

Najstarije kalničke razglednice stare su preko 100 godina, početkom 20. st. bilo je zlatno doba razglednica kada su bile svugdje u svijetu iznimno popularne. Zanimljivo je da je u to vrijeme na svijetu živjelo možda oko milijardu i pol stanovnika, a 1905. godine u svijetu je poštom poslano 7 milijardi razglednica, dok ih je još 3,5 milijarde kupljeno za potrebe vlastitih privatnih zbirki.

Iz tog vremena u našoj zbirci imamo razglednice Kalnika i Križevaca, ali i nekih drugih manjih mjesta, iz Gornje Rijeke, Svetog Petra Orehovca, Svetog Ivana Žabna. Kako je Kalnik bio dio križevačkog kraja, prikazuje se često i kao dio razglednica Križevaca” – ispričao nam je Ozren Blagec.

Na ovoj virtualnoj izložbi prikazano je 60 razglednica i daju dobar pregled što se sve radilo, a i iz popratnog teksta višeg kustosa Ozrena Blageca može se puno saznati o objektima s tih razglednica, kako su nastali i razvijali se. 

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!