23. lipnja obilježava se Dan javne službe

Zemaljski svijet zatrpan je ratovima, bijesom i pohlepom. “Čovjek je čovjeku vuk” – to je vrsta koju je preuzela dobra stara životna formula “svi su ljudi braća”. Čini se da na čitavom svijetu nije ostalo ni zrnce pravde, ali to nije tako. Na Zemlji postoji mirovna zajednica, svima poznata pod akronimom UN. Predstavnici Ujedinjenih naroda oduvijek su težili, a danas – posebno, za rješavanje teških svjetskih sukoba, za jačanje veza između pojedinih naroda koji naseljavaju planetu. Uspostavljanje međunarodnih praznika: dobro, svijetlo, zdravo – također je njihova zasluga. Nekoliko nezaboravnih datuma posvećeno je samom osoblju UN-a i onome što rade ovi mudri ljudi. Jedan takav datum, naime Dan UN-a za državnu službu, pada 23. lipnja i trebao bi privući pozornost svjetske zajednice na UN-ovu državnu službu.

Povijest praznika Dana UN-ove državne službe
Događaj koji je predodredio uspostavljanje tako važnog praznika za cijeli svijet bilo je zasjedanje 57. skupštine Ujedinjenih naroda. Krajem 2002. godine na kongresu sudionika UN-a usvojena je Rezolucija 57/277, prema kojoj je odlučeno da se Dan javnih službi UN-a obilježava 23. lipnja svake godine.

Zašto je stvoren Dan javnih službi UN-a? UN si je postavio jedan jedini zadatak: prenijeti ljudima važnost i nužnost javne službe, prvenstveno u redovima mirovnih snaga. Na poziv upućen na dan kad je praznik uspostavljen u Skupštini Ujedinjenih naroda, svaka država koja je dio Ujedinjenih naroda mora promicati prednosti javne službe u odnosu na druge oblike rada. Oni uključuju nagrađivanje posebno uglednih zaposlenika za dobrobit društva, uznemirenost mladih (školaraca i studenata) u ovom pravcu. UN je organizirao vlastitu nagradu koja se svake godine dodjeljuje onima koji su pridonijeli razvoju vladinih aktivnosti. U pravilu se ceremonija dodjele dodjeljuje u sobi za sastanke Generalne skupštine UN-a.

Izvor i foto: parco.gov.ba

Pratite nas na društvenim mrežama!