Beroš: ‘Definicija bliskog kontakta u slučaju premijera nije ostvarena, on ne mora ići u samoizolaciju’

U svezi s izbijanjem zaraze u Zadru javnosti se obratio i ministar zdravstva Vili Beroš koji je hitno doputovao u taj grad. U uvodu je naglasio kako svi i dalje moramo biti odgovorni. “Činjenica je da je virus još uvijek oko nas. Održavajući adekavtnu distancu, fizički kontakt, higijenu, sprečavamo širenje virusa. To u ovom slučaju nije bilo. Jasno se zna kako se može organizirati aktivnost na otvorenom. Ne možemo sjediti stolac do stolca. Ovo je upozorenje organizatorima”, rekao je Beroš.

Ministar zdravstva komentirao je potom i najavljeno tesitranje premijera Andreja Plenkovića na koronavirus. “Premijer Plenković je bio u Zadru, ali definicija bliskog kontakta u njegovom slučaju nije ostvarena. Mi smo preuzeli definiciju Europskog centra za prevenciju bolesti koja uključuje kontakt licem u lice duljem od 5 minuta i udaljenosti manjoj od dva metra u zatvorenom prostoru. Sve okolnosti koje je Plenković obavljao to ne uključuju stoga nije nužno provesti testiranje niti uvesti samoizolaciju, ali će se on ipak preventivno testirati”, izjavio je Beroš.

‘SVE JE TO OČEKIVANO’

Tvrdi da sve ovo nije neočekivano. “Očekivali smo ovakva zbivanja i imamo niz odgovora. Ako svi budemo odgovorni kao što smo do sada bili širenja virusa neće biti”, naglasio je Beroš koji je napomenuo da je provedeno 47 slučajeva samoizolacije od čega je realno očekivati da većini neće biti ništa. Misli i da 600 poziva epidemiolozima u Zadru nije razlog za zabrinutost.

“Mi smo se otvorili desetak zemalja koje imaju sličnu epidemiološku situaciju kao i Hrvatska. Samo putovanje nije problem već ponašanje u zemlji u koju putujemo i u zemlji u kojoj se vraćamo. Moramo se odgovorno ponašati, uspjeh ove borbe je u nama samima. Ako koristimo propisanu zaštitu mogućnost infekcije je minimalna. To je ključ, a ne zabrana putovanja”, rekao je Beroš.

Ravnatelj zadarske opće bolnice Željko Čulina na kraju je naglasio kako su ponovno aktkivirali korona odjel i zabranili posjete, a od danas svi djelatnici u bolnici moraju koristiti zaštitu. Na ulazu se pak odmah radi trijaža. “Bolnica je spremna za koronu” zaključio je Čulina. (telegram.hr)

Pratite nas na društvenim mrežama!