Blagdan svetog Petra i Pavla

Na sam kraj mjeseca, 29. lipnja smješten je spomen dan svecima Petru i Pavlu. To razdoblje pamti se kao razdoblje obilježeno “petrovskim vrućinama” često prekidanima ljetnim nevremenom i grmljavinama koje ne pogoduje nekim vrstama voća.

Među župama u Podravini I Prigorju možemo istaknuti onu u Peterancu u kojoj je najvažnije “prošćenje” bilo upravo posvećeno svetom Petru i Pavlu, zaštitnicima župe. Još sredinom prošlog stoljeća stanovnici su se pridržavali strogih pravila koja su uključivala pripreme u trajanju od nekoliko dana prije “prošćenja”. Žene i djevojke pripreme su započinjale detaljnim čišćenjem kuće i stavljanjem najljepših ručnih radova, a završavale metenjem dvorišta i staza ispred kuće. Tamo gdje su djevojke bile osobito vrijedne, mele su i ulicu.

Dan prije, pripremali su se kolači i “pečenke”, a valjalo je prirediti i novu odjeću za ukućane. Do tog običaja osobito su držale djevojke kojima su seoske “šnajderice” šivale haljine po najnovijoj modi, pazeći da ne izaberu isti model za dvije djevojke.

Prije mise, obitelji su primale goste iz okolnih župa. Najčešće su to bili rođaci koji bi s kolima i konjima dolazili na cijeli dan. Poslije mise i ispijanja obaveznog “gverca” gosti su odlazili kući, a mlađarija se okupljala na vatrogasnoj zabavi na otvorenom. To je bila dobra prilika za “zagledanje” djevojaka i mladića koji su djevojkama koje bi izabrali za ženidbu poklanjali licitarska “srčeka”.

Izvor: drava.info

Foto: cro-portal.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!