Budimo odgovorni – donesene upute kako na izbore u nedjelju

Predsjednik DIP-a Đuro Sessa kazao je kako su donijete tehničke upute za sam dan izbora. Jedna uputa odnosi se na provedbu izbora na redovnim izbornim mjestima, a druga u domovima za starije jer postoje posebni epidemiološki zahtjevi. Kaže kako je jedna osnovna poruka: Budimo odgovorni.

Oni koji su u samoizolaciji se do četvrtka moraju javiti svojem biračkom odboru, istaknuo je Sessa.

Vesna Fabijančić Križanić, potpredsjednica DIP-a kazala je kako će ‘biračka mjesta biti oprana redovitim sredstvima za pranje po mogućnosti sa dezinficirajućim svojstvima’.

Birački odbori će imati maske, poželjno bi bilo da imaju rukavice. Obvezne su rukavice kod članova biračkih odbora koji od birača uzima identifikacijski dokument. Na biračkim mjestima biti će dezinficijensi i to će nadgledati jedan član odbora.

Glasačke kutije i paravani moraju biti udaljeni metar i pol. ‘Znate da je uobičajeno da birači koji iz nekih zdravstvenih razloga ne mogu pristupiti na biračko mjesto, da su i ranije članovi biračkog odbora izlazili na mjesto stanovanja birača. Sada su tu i birači u samoizolaciji. Oni se moraju najaviti najmanje tri dana prije izbora da su u samoizolaciji’, pojasnila je.

Glasanje će se odvijati ispred stana birača. Članovi odbora imat će maske, rukavice i dezinficijens. Ako birači neće moći izaći ispred stana, tada će član biračkog odbora imati nazuvke za cipele kako bi ušao u stan. Birači u samoizolaciji će morati isto tako imati masku na licu. Kada se zatvara biračko mjesto, prije istresanja glasačkih listića sve radne površine će se dezinficirati.

Članovi biračkih odbora također moraju biti udaljeni najmanje metar i pol, za promatrače to je dva metra. Biračima se preporuča da prije odlaska na birališta izmjere temperaturu i ako je ona viša od 37,2 moraju se javiti epidemiologu i ne pristupiti glasanju.

Preporuka je da se nose maske na birališta, no to nije obavezno. Maska će se nakratko skinuti radi identifikacije s udaljenosti od dva metra od člana biračkog odbora. Obavezna je dezinfekcija ruku i socijalna distanca od metra i pol. Birači ulaze jedan po jedan na biračko mjesto. Poželjno je čekanje na otvorenom prostoru. Istovremeno u prostoru može biti toliko birača koliko je biračkih mjesta. Preporuka je da birači ponesu svoju kemijsku olovku.

Donesena je i tehnička uputa za glasanje u domovima za starije i nemoćne jer je to posebno osjetljiva populacija. Biračko mjesto će biti u holu, a ako je osoba nepokretna, članovi biračkog odbora ulazit će u sobe, pojasnila je Ana Lovrin.

Na novinarsko pitanje što s onima koji se nađu u samoizolaciji nakon četvrtka rečeno je da će se i njima omogućiti glasovanje ako se jave biračkom odboru. ‘Naravno da će DIP pratiti cijelu situaciju, no naći ćemo načina da se omogući glasanje svima. U Zagrebu je 600 biračkih mjesta i na broj samoizoliranih to ne bi trebalo predstavljati problem, kazala je Fabijančić Križanić.

Što se tiče birača u BiH gdje mnogi imaju prijavljeno biralište u Hrvatskoj, Lovrin je kazala: S obzirom na izmjenjene situacije, o tome se razmišlja u Ministarstvu uprave razmišlja se da se omogući upis na mjesto koje je biraču dostupno. Što se tiče popunjenosti biračkih odbora, ona je sada na 97 posto. Sessa smatra da se ne može produžiti vrijeme rada birališta i da će svi imati priliku glasati do 19 sati. (tportal)

Pratite nas na društvenim mrežama!