Direktori državnih tvrtki, koje je HDZ postavio kao najstručnije, našli su se na listama HDZ-a

Državne kompanije upravljaju prirodnim resursima i infrastrukturom, kroz njih prolazi ogroman novac i zapošljavaju na tisuće ljudi. No njihove uprave usko su vezane uz politiku, pa je vrlo upitno koliko je upravljanje njima profesionalno, koliko na njihove odluke imaju utjecaja stranački interesi i je li kod izbora osoba koje upravljaju takvim sustavima važnija stranačka iskaznica ili profesionalne kvalitete.

Kako pišu 24sataZoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, Josip Škorić, predsjednik uprave Hrvatskih cesta, i Igor Fazekaš, član uprave Hrvatskih šuma, našli su se na HDZ-ovim listama za predstojeće izbore.

PREDSTAVLJENI KAO NAJSTRUČNIJI KANDIDATI

Iako ih se, kad su dolazili na te funkcije, predstavljalo kao najbolje i najstručnije kandidate, izabrane na javnim natječajima, sva trojica našla su se na izbornim listama vladajuće stranke u 4. izbornoj jedinici.

Škorić je sedmi na izbornoj listi, a Đuroković i Fazekaš su zauzeli deveto i deseto mjesto. Svi oni imaju dobre plaće, a prednjače Hrvatske šume. Inače, nedavno osumnjičeni šef Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić ima više od 29.000 kuna plaće. Njegov član uprave Fazekaš ima nešto više od 22.000 kuna, prema zadnjoj imovinskoj kartici, što je u rangu premijera Andreja Plenkovića. Đuroković ima plaću oko 20.500 kuna, a Škorić je “najsiromašniji” od ove trojice s nešto manje od 19.000 kuna, pišu 24 sata.

‘ONI NISU NA ULAZNIM MJESTIMA, OSTAJU U TVRTKAMA’

Javno poduzeće Hrvatske vode, na čijem je čelu Đuroković, ove će godine, podsjećaju 24sata. potrošiti 3,4 milijarde kuna, a zadatak im je brinuti o vodotocima, graditi nasipe, kanale… Josip Škorić je predsjednik uprave Hrvatskih cesta koje odlučuju gdje će se graditi koja cesta, te među ostalim, vode gradnju Pelješkog mosta. Ove godine im je na raspolaganju nešto više od tri milijarde kuna. Igor Fazekaš je član uprave Hrvatskih šuma koje upravljaju svim državnim šumskim blagom i godišnje raspolažu s oko dvije milijarde kuna.

Ivan Anušić, prvi na listi u 4. izbornoj jedinici i potpredsjednik stranke, za 24 sata komentirao je njihovo postavljanje na izborne liste. Kaže da oni nisu na ulaznim mjestima i da će ostati voditi tvrtke. “Željeli smo jake ljude koji mogu pridonijeti kvaliteti i snazi liste. Škorić i Đuroković su radili niz projekata u našoj izbornoj jedinici i cijeloj Hrvatskoj te su prepoznatljivi u javnosti. Mi želimo u ovoj kampanji staviti naglasak na razvoj, infrastrukturu kao polugu gospodarskog razvoja i oni su zato pravi ljudi. To su kvalitetni ljudi na koje računam u budućnosti ako jednom i ne budu na čelnim mjestima uprava državnih tvrtki”. (telegram.hr)

Pratite nas na društvenim mrežama!