Dogodilo se na današnji dan – 16. lipnja

Talijanski književnik Giovanni Boccaccio, autor Dekamerona, jedinstvenog remek-djela svjetske književnosti koje se sastoji od stotinu novela što ih je, prema okvirnoj fabuli u roku od deset dana ispripovijedalo sedam žena i trojica mladića koji su iz kugom pogođene Firenze pobjegli u raskošnu vilu na obližnjim brežuljcima, rođen je, prema vlastitim tvrdnjama u Parizu, 1313. godine.

Škotski ekonomist i etičar Adam Smith, kreator političke ekonomije i njen najpoznatiji engleski predstavnik, izraziti pristalica ekonomskoga liberalizma, čije se kapitalno djelo The Wealth of Nations smatra prvim djelom moderne ekonomije, rođen je u Kirkcaldyju u Škotskoj 1723. godine.

Legendarni vođa naroda Apaša poznat kao Geronimo, pravog imena Goyathlay (Onaj koji zijeva), zakleti neprijatelj Meksikanaca i Amerikanaca protiv kojih se godinama uspješno borio, vjerojatno posljednji pripadnik bande Bedonkohe i posljednji indijanski vođa (sam je uvijek tvrdio kako nije poglavica) koji se predao američkoj vojsci, rođen je 1829. godine kraj Turkey Creeka u Arizoni.

Američka kazališna i filmska glumica Laurie Metcalf, trostruka dobitnica Emmya, najpoznatija po ulozi Jackie Harris u seriji Roseanne, a zapamćena i po nastupima u filmovima Treasure Planet, Toy Story, Runaway Bride, Bulworth, Meet the Robinsons, Georgia Rule, Fun with Dick and Jane, Leaving Las Vegas, te nekoliko humorističnih serija, rođena je u Carbondaleu u Illinoisu 1955. godine.

Nigerijski glazbenik Femi Kuti, sin legende i utemeljitelja afrobeata Fele Kutija s kojim je, uz njegov četrdeseteročlani sastav Egypt ’80, počeo svirati kad mu je bilo 16 godina, fenomenalni saksofonist koji je 1987. stvorio svoj bend The Positive Force i razvio svoj stil afrobeata kao mješavinu modernih dance stilova, jazz-a i afričkog bluesa s tekstovima sociopolitičke tematike, dobitnik All Africa Music Awardsa za najboljeg muškog izvođača i najbolju pjesmu, rođen je 1962. godine u Londonu, a odrastao je u Lagosu u Nigeriji.

Pratite nas na društvenim mrežama!