Dogodilo se na današnji dan – 17. lipnja

Kip slobode, punog imena Liberty enlightening the World, jedan od najprepoznatljivijih simbola New Yorka, 1886. godine brodom je stigao u svoju današnju domovinu. Ideja za izradu kipa pala je na pamet Edouardu de Laboulayeu, istaknutom profesoru prava i stručnjaku za američku povijest. Svojim prijateljima je izrazio ideju kako bi trebalo odati počast idealima inspiriranima američkom i francuskom revolucijom. Uspješnog mladog neoklasicističkog kipara Frederica Augustea Bartholdija ta je ideja toliko opčinila, da ju je držao u sebi dvadeset godina. Kad je nakon nekoliko godina posjetio New York i ugledao otok Liberty, shvatio je da je to mjesto na kojem bi kip mogao stajati. Uslijedile su mukotrpne godine realiziranja projekta. Trebalo je nagovoriti Amerikance da prihvate dar i odobre mjesto na kojem će ga postaviti, te prikupiti novac za ogromni projekt. Francuzi su za izradu kipa prikupili 400.000, a Amerikanci za izradu 27 metara visokog podnožja 300.000 dolara. Bartholdi nije bio inženjer, pa mu je u izradi postolja pomogao inženjerski genij Alexandre-Gustave Eiffel. Bartholdi je napravio nacrt, a Eiffel je smislio željezni kostur. Konačni kip težio je preko 200 tona i bio gotov 1884. u Parizu. Potom je rastavljen i u 214 sanduka poslan u Ameriku, gdje je ponovno sastavljen i svečano otkriven 28. listopada 1886. Kip, koji se nalazi se na popisu UNESCO-ve Svjetske kulturne baštine, predstavlja božicu slobode koja u jednoj ruci drži baklju, u drugoj knjigu s datumom proglašenja američke nezavisnosti – 4. srpanj 1776., a na glavi ima krunu koja sa svojih sedam vrhova simbolizira sedam kontinenata.

Njemački filozof Alexander Gottlieb Baumgarten, u čijoj je doktorskoj disertaciji Meditationes philosophicae prvi put spomenut termin estetika, koju je u djelu Aesthetica i definirao kao znanost o spoznaji osjetilnog, a ljepotu kao savršenstvo osjetilne spoznaje, rođen je u Berlinu 1714. godine.

Ruski skladatelj Igor Stravinski, kojega danas mnogi kako na zapadu tako i u domovini, smatraju najutjecajnijim skladateljem 20. stoljeća, utjelovljenje kozmopolitskog Rusa kojeg je TIME imenovao jednim od najutjecajnijih ljudi prošloga stoljeća, dobitnik Grammya za životno djelo i autor nebrojenih skladbi od kojih valja spomenuti Petruška, Posvećenje proljeća, žar-ptica i život razvratnika, rođen je 1882. godine u Lomonosovu.

Američki glumac Ralph Bellamy, čija se glumačka karijera protegla na čak 62 godine, nominiran za Oscara i Emmya, a zapamćen po ulogama u filmovima Air Mail, Destination Unknown, Spitfire, Woman in the Dark, Brother Orchid, The Ghost of Frankenstein, Lady on a Train, The Professionals, Rosemary’s Baby, Coming to America, Pretty Woman, te nebrojenim drugima, rođen je u Chicagu 1904. godine.

Američki glumac Thomas Haden Church, dobitnik brojnih filmskih nagrada među kojima i Emmya, najpoznatiji po ulogama u filmovima Tombstone, George of the Jungle 1 i 2, The Specials, Monkeybone, Idiocracy, Spider-Man i Smart People, rođen je 1960. godine u Yolou u Kaliforniji.

Američki glumac Jason Patric, zapamćen po ulogama u filmovima The Lost Boys, Rush, Geronimo: An American Legend, Speed 2: Cruise Control, Incognito, The Alamo i Downloading Nancy, rođen je u New Yorku 1966. godine. (metro-portal)

Pratite nas na društvenim mrežama!