Dogodilo se na današnji dan – 27. lipnja

Na današnji dan 1358. osnovana je Dubrovačka Republika. Venecija je Zadarskim mirom izgubila otoke i gradove od Kvarnera do Drača, a Dubrovnik je priznao vlast hrvatsko-ugarskog kralja Ludovika I. Anžuvinca. Višegradskim ugovorom regulirani su odnosni između Dubrovačke Republike i kralja koji je primao godišnji danak od 500 dukata, a zauzvrat se nije miješao u unutarnje poslove Republike. Ukinuta je početkom 1808.

U ruskom gradiću Obninsku (u blizini Moskve) 1954. otvoren je prvi atomski reaktor na svijetu za proizvodnju električne struje u velikom obujmu. Broj stanovnika Obninska ubrzo se udvostručio zbog potrebe za radnom snagom, a u gradu se i dan danas nalaze brojni instituti za atomska istraživanja, medicinsku radiologiju, meteorologiju i svemirsku tehniku.

Bivša američka tenisačica Anne White šokirala je gledatelje i organizatore tradicionalno konzervativnog Wimbledona 1985. White se na terenu pojavila u bijelom pripijenom jednodijelnom kombinezonu s dugim rukavima i dugim nogavicama. Meč je prekinut zbog mraka nakon drugog seta, a glavni sudac ju je sutradan zamolio da odjene nešto prikladnije.

Legendarni boksač Muhammad Ali 1979. je službeno objavio svoj treći prekid karijere. Iako je rekao da povratka ovoga puta sigurno neće biti, u ring se vratio nedugo nakon toga i upisao poraz od Larryja Holmesa.

Bill Gates povukao se 2008. s mjesta direktora Microsofta. Mjesto je prepustio Rayu Ozzieju i Craigu Mundieju kako bi se mogao više posvetiti zakladi Bill & Melinda Gates Foundation. U Microsoftu je i dalje aktivan, ali ima nepuno radno vrijeme.

Hrvatski pjesnik Dragutin Tadijanović umro je 27. lipnja 2007.

Rođendane slave reality zvijezda Khloe Kardashian, glumci James Daughton i Tobey Maguire te američka književnica i aktivistica Hellen Keller.

Pratite nas na društvenim mrežama!