Hrvatska se nalazi na 11. mjestu globalne ljestvice startup ekosustava

Prema podacima StartupBlink-a, Hrvatska je zauzela 39. mjesto među 100 zemalja, zauzevši 11 mjesta u godini,  na globalnoj ljestvici startup ekosustava.

Na ljestvici 2020. od strane vodeće svjetske platforme za pokretanje ekosustava, StartupBlink, grad sjevernog Jadrana Rijeka se popeo na 73 mjesta od 2019. godine, objavila je lokalna uprava ranije ovog tjedna.

Rijeka je sada zauzela 461. mjesto od 1.000 gradova iz 100 zemalja, što je najznačajnije poboljšanje od svih hrvatskih gradova na listi. Osim Rijeke, popis su također napravili Zagreb, Split, Split, Zadar, Pula, Karlovac i Osijek.

StartupBlink je vodeća svjetska platforma za mapiranje i analizu startup ekosustava, to je okruženje koje podržava rast i razvoj startupa. Prilikom formiranja ljestvica, StartupBlink koristi metodologiju koja pokriva postojeće inovacijske startapove, područja za suradnju, akceleratore, vođe i organizacije za podršku.

Na temelju metodologije koju StartupBlink koristi u oblikovanju ljestvice, popis organizacija riječkog startup ekosustava uključuje Riječku razvojnu agenciju Porin, Startup Inkubator Rijeka, zajedno s Parkom znanosti i tehnologije Step RI Sveučilišta u Rijeci.

S obzirom na nadolazeće širenje poslovne infrastrukture i sustava poslovnih inkubatora koji uključuju Torpedo Production Park i Energan kreativne tehnologije i inkubator IT industrije, očekuje se da će Rijeka nastaviti svoj pobjednički niz u utjecajnoj StartupBlink ljestvici ekosustava.

Izvor: Croatiaweek.com

Foto: Rijeka (Fotograf: Ivo Biocina / CNTB)

Pratite nas na društvenim mrežama!