Isplati li se proizvoditi začinsko bilje'

Začinsko bilje označava biljne vrste koje se koriste u kulinarstvu, svježe i osušene, a uključuje jednogodišnje biljke, zeljaste biljke, grmlje, trajnice i drveće. Začini se uzgajaju i upotrebljavaju od davnina, za čuvanje hrane i začinjavanje jela te kao dodatak u izradi kozmetičkih i farmaceutskih proizvoda.

Začinsko bilje čine listovi svježih ili osušenih začinskih biljaka, od kojih su najpoznatiji i najčešće u uzgoju peršin, bosiljak, timijan, origano i metvica. Kao začinsko bilje se koriste i ostali dijelovi biljke (korijen, stabljika) pa su tu još: đumbir, estragon, gorušica, hren, kadulja, komorač, kopar, korijander, limunska trava, ljupčac, lovor, majčina dušica, matičnjak, mažuran, medvjeđi luk, pastrnjak, ružmarin i vlasac. Vrlo često pojam „začin“ asocira na egzotične zemlje, ali uzgoj začinskog bilja zapravo je vrlo sličan uzgoju povrća i može ga se uzgojiti u vrtu ili u lončanicama u domu, samo treba voditi računa o tome da neko bilje voli puno sunca (timijan, kadulja, ružmarin, origano, estragon), a neko tek djelomičnu sunčevu svjetlost (kiseljak, peršin, bosiljak, krasuljica).

  Popularne i isplative

Prilikom pisanja ovog članka, s obzirom na toliko biljnih vrsta, najteže je bilo odlučiti kojem  začinskom bilju više posvetiti prostora u članku. Popularnom? Bosiljak, timijan, melisa, mažuran, vlasac, kadulja, menta, kopar i ruta dio su najpopularnijih ili najtraženijih začinskih biljaka koje se sve više traže u teglicama za uzgoj kod kuće. Komercijalnom? To bi to bilo ono aromatično, ljekovito i začinsko bilje koje je obuhvaćeno sustavom poljoprivrednih knjigovodstvenih podataka (FADN), a to su: kamilica, smilje, lavanda, matičnjak i menta. I naravno, što je od svega toga isplativo za poljoprivredne proizvođače? Dosta često se kao najisplativije začinsko bilje navode bosiljak, matičnjak i menta, a kako su to i tražene začinske biljke možemo reći da su one i popularne i isplative. (Gospodarski list)

Pratite nas na društvenim mrežama!