Kada se predlaže otvaranje unutarnjih granica, a kada vanjskih?

Europska komisija danas je predložila državama članicama da do ponedjeljka 15. lipnja ukine sve restrikcije za putovanje unutar EU i država schengenske zone te da vanjske granice EU otvori postupno od 1. srpnja.

Europska komisija preporučuje da se građanima država Zapadnog Balkana ukinu restrikcije za putovanje u EU od 1. srpnja jer je, kako navodi Komisija u svom priopćenju, “epidemiološka situacija kod njih slična ili bolja nego u EU”. Ta je preporuka u skladu i s najavom Europske komisije da će što je više moguće države Zapadnog Balkana uključiti u implementaciju smjernica za ukidanje mjera restrikcija uvedenih za borbu protiv širenja koronavirusa.

Što se tiče drugih država, Komisija predlaže da se odluke donose pojedinačno, uzimajući u obzir epidemiološku situaciju u tim državama, kapacitete testiranja i praćenja zaraženih te odluke tih država o restrikcijama za države Europske unije.

Do ponedjeljka bi sve države članice EU trebale ukinuti ograničenja na unutarnjim granicama prema drugim članicama, koja su uvedena još u ožujku kao mjera sprečavanja širenja virusa.

Europska komisija predlaže da države članice ponovno otvore konzularna i diplomatska predstavništva za izdavanje viza, što je u mnogim državama dosad bilo suspendirano. No, pritom Komisija predlaže posebne mjere zaštite, poput izbjegavanja fizičkog kontakta te poticanja slanja zahtjeva poštom ili elektronskim putem.

Za države za koje bi restrikcije važile i nakon 1. srpnja Komisija predlaže olakšice za određene kategorije građana kao što su studenti, sezonski radnici i stručnjaci. (jutarnji.hr)

Pratite nas na društvenim mrežama!