Kuna ojačala, HNB-u prilika za novi otkup državnog duga

Dva mjeseca nakon posljednje, Hrvatska narodna banka danas ponovno održava aukciju državnih obveznica.

Tom operacijom fine prilagodbe središnja banka u sustav će pustiti novu injekciju likvidnosti otkupom državnog duga pošto ju je u prethodna tri navrata ‘podebljala’ s gotovo 14 milijardi kuna da bi stabilizirala tržišta uzdrmana neizvjesnošću zbog koronavirusa.

Novi potez HNB-a dolazi dvadesetak dana nakon što je država izašla na međunarodno tržište zaduživši se za dvije milijarde eura. Ministarstvo financija najavilo je da će se ta sredstva koristiti za refinanciranje euroobveznice od 1,25 milijardi dolara koja dolazi na naplatu u srpnju pri čemu će se, zbog razlike u kamatama, ostvariti godišnja ušteda od oko 360 milijuna kuna, kao i za mjere pomoći gospodarstvu.

Uz uštedu, što nije zanemarivo u okolnostima rasta javnog duga zbog borbe s pandemijom, posredni učinak priljeva deviza reflektirao se na blagu aprecijaciju tečaja koji je dosegnuo 7,54 kuna za euro (razinu na kojoj je zadnji puta bio krajem travnja) pa će tržište u tim okolnostima pozdraviti impuls dodatnog labavljenja monetarne politike.

Vrijedi napomenuti da otkupom obveznica središnja banka ne poseže za međunarodnim rezervama (za razliku od deviznih intervencija) već likvidnost ‘pumpa’ primarnom emisijom uz procjenu da je tečaj za to dovoljno stabilan.

Aukcija je zakazana za 10 sati, a otvorena je za banke, stambene štedionice, mirovinska i osiguravajuća društva te društva za upravitelje otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom, pod uvjetom da imaju sjedište u Hrvatskoj i Hanfino odobrenje za rad. (poslovni dnevnik)

Pratite nas na društvenim mrežama!