Ministar Cappelli potpisao ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava za Regionalni centar kompetentnosti

Ministar turizma Gari Cappelli 9. lipnja je u Ugostiteljskoj školi Opatija potpisao Ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava za Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u vrijednosti 58,7 milijuna kuna. Projekt se 85% financira sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, a 15% iz Državnog proračuna. Dodijeljena sredstva pokrivaju 100 posto prihvatljivih troškova u okviru projekta.

„Ljudski resursi ključ su razvoja turizma. Pri tome je obrazovanje temeljeno na kontinuiranom usavršavanju, razvijanju vještina i znanja uz vrhunske stručnjake i praktična iskustva, dugoročno rješenje kojim osiguravamo budućnost našeg turizma. Hrvatski turizam usmjeren je prema svemu najboljem i upravo je to naša želja kroz ovaj projekt, stvoriti uvjete u kojem ćemo razvijati ljudske potencijale i poticati ih da budu najbolji u djelatnosti kojom se bave. Uz Opatiju kao jednu od perjanica hrvatskog turizma, realizira se ukupno šest regionalnih centara kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu diljem Hrvatske, a time je stvorena okosnica buduće snage hrvatskog turizma“, istaknuo je ministar Cappelli prilikom potpisivanja ugovora.

Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Opatiji provodit će projekt pod nazivom „RCK RECEPT – Regionalni centar profesija u turizmu“. Glavne aktivnosti projekta bit će usmjerene na provedbu obrazovanja, usavršavanja i osposobljavanja u ugostiteljstvu i turizmu temeljenog na radu, a prema potrebama poslodavaca, koji će biti aktivni partneri u projektu (Valamar Riviera d.d., Jadranka hoteli d.o.o. i drugi), potom su partneri i Primorsko-goranska županija, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, STEP RI znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci i strukovne škole iz Primorsko-goranske i Karlovačke županije te Obrtničko učilište – ustanova za obrazovanje odraslih iz Zagreba. Regionalni centar kompetentnosti u Opatiji razvijat će standard zanimanja, kvalifikacije i strukovni kurikulum za kvalifikaciju specijalist ugostitelj, čime će se profilirati kao centar koji će generirati najbolje kadrove u segmentu ugostiteljstva, i to kroz redoviti sustav strukovnog obrazovanja. Uz to, razvijat će se također relevantni standardi i obrazovni program u obrazovanju odraslih za kvalifikaciju voditelja cateringa, iznimno traženoga na tržištu rada.

Jedna od važnih aktivnosti bit će osnivanje SMART praktikuma, u kojem će se primijeniti nove tehnologije u sektoru turizma i ugostiteljstva, primjerice tehnologija proširene stvarnosti, izradit će se portal za elektroničko učenje i digitalni obrazovni sadržaj (DOS), a za ciljnu skupinu osoba s teškoćama nabavit će se prilagođeni softver, koji će pridonijeti njihovoj boljoj socijalnoj uključenosti.

Razvojem i provedbom programa redovitog srednjoškolskog obrazovanja, programa za obrazovanje odraslih i programa cjeloživotnog učenja, nabavom opreme i inovativnih programa korištenja novih tehnologija u RCK Opatija osiguravaju se programski uvjeti rada, čime postaje centar izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te cjeloživotnog učenja u podsektoru ugostiteljstva.

Budući da cjelokupni sustav obrazovanja počiva na nastavnicima, u centru će se usavršavati upravo oni odgojno-obrazovni radnici uključeni ne samo u izvođenje suvremene nastave, nego i svih onih koji su u tijeku, a čija će izvedba osigurati prijeko potreban kvalitetni ljudski potencijal, koji će biti spreman aktivno i učinkovito uključiti se na tržište rada u Republici Hrvatskoj. (Ministarstvo turizma)

Pratite nas na društvenim mrežama!