Ministrica Divjak osim sa školstvom želi se dokazati i na izborima kao kandidatkinja HNS-a

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak borit će se kao nezavisna kandidatkinja za mandat s 14. mjesta na HNS-ovoj listi u III. izbornoj jedinici. Najavili su to na današnjoj konferenciji za medije u Varaždinu ministar graditeljstva Predrag Štromar i sama Divjak, pišu Varaždinske vijesti.

Štromar se na konferenciji za medije osvrnuo na tri godine mandata u Vladi te naglasio kako je HNS gotovo uvijek zapalo ono za što su drugi govorili da je nemoguće. Dok su se ostali prepucavali oko ideologija, mi smo radili i gradili, kazao je Štromar.

‘DIVJAK UČINILA ČUDO’

“Kad smo prije tri godine ušli u Vladu, naišli smo na državu u okovima ekstremista. Zapuštenu, nestabilnu, nespremnu za ono što nas je čekalo. Sjever Hrvatske posebno je bio zapostavljen. Uzalud smo prije toga objašnjavali da su problem klizišta, da treba obnoviti bolnice, izgraditi škole, prometnice… Došli smo u Vladu, izvadili sve te projekte koji su stajali u ladicama i počeli ih provoditi”, rekao je Štromar.

Za Divjak je kazao da je žena koja je uz političku podršku HNS-a promijenila povijest hrvatskog obrazovanja. “Dvadeset godina tražili su izgovore zašto se ne može provesti reforma obrazovanja. A onda je prije tri godine došla Blaženka Divjak i pokazala da se može. Uz sve otpore, vođena isključivo željom da naša djeca konačno dobiju priliku za obrazovanje kakvo imaju njihovi vršnjaci u europskim zemljama koje gledamo kao uzor, napravila je čudo”, kazao je šef HNS-a najavljujući svoju kolegicu kao kandidatkinju na listi.

MISLI DA JE ISPUNILA 3 OD 4 CILJA

Divjak je kazala kako je HNS prva politička stranka koja je otvorila prostor nestranačkim ljudima da uvedu promjene u obrazovanje i znanost, te da će ih zato podržati izlaskom na listi. Također je rekla kako je na početku imala četiri cilja – kurikularnu reformu, reformu strukovnog obrazovanja, poticanje izvrsnosti u znanosti i povećanje ulaganja u znanost, te visoko obrazovanje učiniti što relevantnijim. S postignućem u ovom četvrtom, rekla je, nije zadovoljna.

“Većina čelnih ljudi u akademskoj zajednici i interesne klike drže se zajedno i svaka promjena njima je prijetnja. Iako su pripremljena dva temeljna zakona vezana uz visoko obrazovanje oni nisu ugledali Sabor i vrijeme je da se i to promijeni”, rekla je Divjak, ali i ustvrdila da ‘klike često imaju potporu u političkim krugovima’. (telegram.hr)

Pratite nas na društvenim mrežama!