Ministrica Vučković održala video konferenciju s EU kolegama o strategiji „Od polja do stola“ i „EU strategiji bioraznolikosti do 2030.“

Ministrica Marija Vučković održala je jučer, 8. lipnja 2020. godine iz Nacionalne sveučilišne biblioteke u Zagrebu videokonferenciju s ministrima poljoprivrede Europske unije kojoj su se pridružila i dva nadležna Povjerenika Europske komisije, Janusz Wojciechowski za poljoprivredu te Stella Kyriakides za zdravlje i sigurnost hrane s ciljem razmjene mišljenja o komunikacijama koje je prije nepuna tri tjedna objavila Europska komisija o strategiji „Od polja do stola“ i „EU strategiji bioraznolikosti do 2030.“ Obje strategije dio su Europskog zelenog plana i imaju snažan utjecaj na budućnost proizvodnje hrane.

Sektor poljoprivrede i proizvodnje hrane kao i administracija koja prati te sektore od dana objave gore spomenutih strategija naišli su na više pitanja nego odgovora. Stoga je hrvatsko predsjedništvo sazvalo videokonferenciju europskih ministara nadležnih za poljoprivredu na kojoj je povjerenicima Europske komisije pružena prilika predstaviti namjeru Komisije, a ministrima mogućnost da razmjene mišljenja, iznesu bojazni i daju svoje mišljenje o spomenutim strategijama.

Ministri su se složili da je Europski zeleni plan smjer u kojem treba ići, no naglasili su da postoje značajne razlike u početnim pozicijama država članica koje treba uzimati u obzir te da treba izbjegavati jednoobrazni pristup. Ukazali su na potrebu definiranja načina ocjenjivanja učinaka i praćenja napretka po pojedinim sektorima kao i potrebi korištenja ujednačenih i točnih podataka koji bi bili usporedivi i jednakovrijedni. U svojim izlaganjima, ministri su naglasili važnost dobre komunikacije s poljoprivrednim proizvođačima od kojih se i očekuje najveći napor. Pronalazak zajedničkog rješenja u pogledu financijske potpore prilagodbi cijelog sektora proizvodnje hrane, od primarne proizvodnje do finalnih proizvoda, također se našlo među najčešće spominjanim razmišljanjima. Uz zahtjeve za fleksibilnosti i dužem periodu prilagodbe, ministri su dali i svoja stajališta o usklađenosti prijedloga Zajedničke poljoprivredne politike sa zahtjevima Europskog zelenog sporazuma.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede
Foto: Arhiva RKŽ

Pratite nas na društvenim mrežama!