Obavijest proizvođačima povrća!

Na povrtnim kulturama na otvorenom ( rajčica, paprika, grah, tikve, krastavci i dr.) potrebno je provesti zaštitu protiv bolesti .


Ovisno o kulturi i fazi razvoja ( karenca) moguće je primijeniti jedan od navedenih fungicida:ORTIVA, NATIVO, SIGNUM,TAZER i dr.
U usjevima luka i češnjaka potrebno je provesti zaštitu protiv bolesti : plamenjače( Peronospora destructor), hrđe (Puccinia allii), bijele truleži (Sclerotinia spp.) i sive plijesni (Botrytis spp.).Moguće je primijeniti jedan od navedenih fungicida: ACROBAT MZ WG, GALBEN M,
RIDOMIL GOLG MZ PEPITE, ORTIVA, SCORE, DIFCOR, LUNA, SIGNUM i dr.
Proizvođači krumpira trebaju provesti zaštitu od bolesti plamenjače (Phytophthora infestans) i koncentrične pjegavosti (Alternaria solani. U tu svrhu mogu koristiti jedan od fungicida:
STAR 80 WP, DITHANE DG NEOTEC, ACROBAT, ELECTIS, NAUTILE DG i dr. Za zaštitu od
krumpirove zlatice(Leptinotarsa decemlineata) moguće je primijeniti jedan od insekticida: MOSPILAN 20 SG, CYTHRIN MAX, LASER, CORAGEN, ALVERDE i dr.


Na većini povrtnih kultura uočene su kolonije lisnih uši pa je potrebno provesti zaštitu jednim od dozvoljenih insekticida za tu namjenu ovisno o kulturi i fazi razvoja( karenca): TEPPEKI, MOVENTO, CLOSER, KARATE ZEON i dr.
Podatke o sredstvima registriranim za ovu namjenu možete pronaći na web stranici Ministarstva poljoprivrede u bazi podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS), putem internetske tražilice http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.


Prije upotrebe sredstva obavezno pročitati priloženu uputu o primjeni i sredstva koristiti prema preporukama proizvođača. O provedenom tretiranju potrebno je voditi evidenciju, a praznu ambalažu SZB zbrinuti na propisani način.

Pratite nas na društvenim mrežama!