Otvorena Središnja knjižnica Roma u Republici Hrvatskoj

Središnja knjižnica Roma „Kali Sara“ u Zagrebu osnovana je s ciljem stvaranja interdisciplinarnog mjesta razmjene informacija i znanja te prikupljanja kao i omogućavanja dostupnosti knjižne građe koja se bavi poviješću i razvojem romskog naroda, njegovih putovanja, stradanja i postignuća kroz stoljeća. Knjižnicom će romska zajednica dobiti aktivni centar za kulturu i raznolika kreativna te edukativna događanja poput tribina, predavanja i izložbi.

Otvorenjem ove knjižnice Hrvatska je dobila jedanaestu knjižnicu nacionalnih manjina čime se osigurava kontinuitet u zaštiti i očuvanju nacionalnih manjina i njihovih kulturnih specifičnosti. Knjižnica će biti mjesto očuvanja romskog identiteta, jezika i kulture, ali i simbol tolerancije i zajedništva, neophodnih obilježja u stvaranju boljeg i uključivijeg društva.

Ministarstvo kulture kontinuirano sufinancira kulturne programe koji doprinose očuvanju romskog jezika i kulture, kao i svih manjina u RH. Sufinanciranjem knjižničnih programa nastoji se poticati ravnomjerna dostupnost knjige i njenih sadržaja te poticati kultura čitanja u svim segmentima društva.

(Ministarstvo kulture)

Pratite nas na društvenim mrežama!