Otvorenjem izložbe Darka Markića započelo drugo Križevačko likovno ljeto

U sklopu drugog Križevačkog likovnog ljeta Gradski muzej Križevci sinoć je i u Likovnoj galeriji otvorena izložbu koprivničkog akademskog slikara Darka Markića. Ovogodišnje Križevačko likovno ljeto najavila je ravnateljica Gradskog muzeja Križevci Tea Hatadi koja je istakla da se radi o
jednomjesečnom likovom i edukativnom programu koji uključuje stvaralaštvo sugrađanki i sugrađana, vrijednih i kreativnih Križevčanki i Križevčana koji se amaterski ili profesionalno bave likovnim izričajem te njeguju kulturu stvaralaštva.

“Ove godine bit će predstavljene dvije gostujuće izložbe, a to je izloža
akademskog slikara iz Koprivnice Darka Markića i izložba “Hlebinska škola”
Muzeja grada Koprivnice. Program je prošle godine omogućen uz potporu
dobre volje Križevčanki i Križevčana, a ove godine i uz potporu Grada

Križevaca, Ministarstva kulture Republike Hrvatske te Koprivničko-
križevačke županije” – kazala je ravnateljica Gradskog muzeja Križevci i autorica i kustosica ove manifestacije Tea Hatadi.
Cilj programa je obogatiti kulturnu ponudu grada u ljetnim danima i
predstaviti bogate likovne aktivnosti.
Obratila se zatim kustosica izložbe Tanja Špoljar te autor predgovora u
katalogu Marijan Špoljar koji je predstavio umjetnika i njegovo stvaralaštvo:


“Metodom lake i spontane slikarske geste, s nježnim kistovnim potezima koji gotovo da imaju pretenziju iznošenja zenovske primarnosti, Markić ostvaruje lako čitljive etide, ali tim spontanitetom ne daje maha neodgovornoj improvizaciji nego, dapače, istrajava na metodičnoj, “energičnoj”, samosvjesnoj gesti. Markićev je rad – da se poslužimo literarnom metaforom – kao voćka poslije kiše” – kazao je Marijan Špoljar.

Nova serija radova „Landscape“ sastoji se od preko 30 slika u mediju ulja na
platnu. U ovom se ciklusu vraća apstraktnom slikarstvu pokušavajući doći do početne točke, elementarnih poteza kroz meditativno posvećivanje jednom motivu: drvetu, krošnji, listu. Pri tom ne oponaša prirodu već njene vrijednosti i učinke prenosi u strukturu slike.

Posjetiteljima je na podršci zahvalio autor, akademski slikar Darko Markić, a izložbu je zatim otvorio pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje,
kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel
koji je izrazio zadovoljstvo odvijanjem Križevačkog likovnog ljeta čime je
obogaćena kulturna ponuda grada u ljetnim danima.

Darko Markic (1983., Vukovar) nakon završene srednje škole Primijenjene umjetnosti i dizajna upisao je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Diplomirao je 2006. godine u klasi profesora Ante Kuduza, a pod komentorstvom profesora Igora Rončevića. Izlagao je na dvanaest samostalnih i pedesetak skupnih izložbi. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja za slikarstvo. Osim slikarstvom bavi se i pedagoškim
radom kao učitelj likovne kulture. Živi i radi u Koprivnici.
Izložba slika Darka Markića u Likovnoj galeriji može se razgledati do 4. srpnja, svaki radni dan od 10 do 13 sati, utorkom i četvrtkom od 18 do 20 sati te subotom od 10 do 12 sati.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!