Pametnom klupom Fond nagradio učenički rad o održivoj potrošnji

 Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost se uključio u sudjelovanje na projektu nagradnog natječaja za učenike osnovnih i srednjih škola na temu „Kako postati zeleni potrošač?“. Kao predstavnik povjerenstva za vrednovanje pristiglih radova osigurao je nagradu „Pametna klupa“ za Srednju školu Prelog, jednu od tri nagrađene škole.

Riječ je o solarnoj klupi namijenjenoj za vanjske prostore s puno sunčeve svjetlosti. Pametna klupa ne zahtjeva dodatne izvore napajanja ili infrastrukturne promjene. Može se instalirati umjesto obične ulične klupe, donoseći notu modernog dizajna u javne prostore, pritom pružajući funkcionalnosti poput Wi-Fi hotspota i punjenja pametnih uređaja.

Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike dr. sc. Mario Šiljeg je danas u ime Ministarstva i Fonda dodijelio nagradu ravnatelju Srednje škole Prelog, Tomislavu Greguru za rad pod nazivom: „Naša uloga u promicanju zelene potrošnje“.

Nagrade su još u ime svojih škola primili ravnateljica Osnovne škole Stjepan Benceković Horvati Tatjana Bračun Haddad i pedagoginja Centra za odgoj i obrazovanje „Slava Raškaj“ Zagreb Nina Šimunović.

Namjera Natječaja bila je potaknuti učenike na razmišljanje o tome kako promijeniti način potrošnje tako da se prednost daje proizvodima proizvedenim na održivi način, odnosno onima koji su dobiveni uporabom manje količine resursa i smanjenjem negativnih učinaka na okoliš.

Natječaj je u veljači ove godine raspisalo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

„Bili smo vrlo ugodno iznenađeni brojem i kvalitetom pristiglih radova koji su odisali kreativnošću i inovativnošću, dakle odlikama koje su u današnjem svijetu posebno cijenjene i koje smatramo da treba naročito poticati“, istaknula je državna tajnica Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman prilikom današnje svečane dodjele nagrada.

Na natječaj se odazvalo 86 škola, što ukazuje kako je tema održive potrošnje aktualna među mladima, čime u prilog idu i kreativne i originalne ideje prezentirane putem učeničkih radova. Učenici su pomoću prezentacija prikazali što za njih znači zelena potrošnja, kako postati zeleni potrošač, a predstavili su i prijedloge što bi oni učinili u svojim školama i gradovima kako bi potaknuli zelenu potrošnju.

Prilikom dodjele nagrade zamjenik predsjednika Upravnog vijeća HANFA-e Jurica Jednačak istaknuo je kako zelena, održiva potrošnja obuhvaća brojne pojmove u svim segmentima svakodnevnog života – od tehnologije, transporta do poljoprivrede. Također je istaknuo važnost edukacije u čemu će građanima pomoć i nova internetska stranica HANFA-e, „Novac za sutra“, koja je namijenjena svima onima koji se žele educirati i odgovorno razmišljati o novcu.

Osim već navedenih nagrada, zahvalnice za prijavu i sudjelovanje na samom natječaju primili su predstavnici Osnovne škole Gradac, VII. Gimnazije Zagreb, Ekonomske škole Požega, Srednje škole Bedekovčina, Osnovne škole Alojzija Stepinca – Zagreb, Trgovačke škole Zagreb, Osnovne škole Antuna Augustinčića – Zaprešić, Srednje strukovne škole Velika Gorica, Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju, Športske gimnazije Zagreb, Osnovne škole Budrovci i Srednje škole Novska. 

(Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost)

Pratite nas na društvenim mrežama!