Prosvjed protiv bioplinare – priopćenje za javnost

Danas je održan mirni prosvjed ba kojem se okupilo oko 300 prosvjednika ispred bioplinara u Sv.Petru Orehovcu i Gregurovcu zato što se u bioplinarama zbrinjava otpad.
Otpad se dovozi iz drugih gradova diljem Hrvatske , te susjednih država Italije, Austrije, Slovenije.
Profesor Dražen Čuklić traži da se općina i načelnik Franjo Poljak bolje aktiviraju u zabrani odlaganja otpada u općini Sv Petar Orehovec jer ćemo uništiti zemlju odlaganjem na nju digestata. Inicijativni odbor pokrenuo je prije dva tjedna peticiju koju je potpisalo preko 1300 punoljetnih stanovnika kojom traže od Upravnog odjela za zaštitu okoliša i graditeljstvo poništavanje dozvola i ukidanje ključnih brojeva iz dozvole.
Na skupu je bio i Načelnik općine Kalnik i predsjednik SDP-a KKŽ Mladen Kešer koji je pozvao Ministra Čorića da hitno pošalje inspekciju zaštite okoliša u bioplinare i ako se u njima nakon analiza nalazi otpad kojeg nema u dozvoli da se onemogući daljnje deponiranje i obrada u bioplinarama.
Kešer je postavio rok županu Darku Korenu da hitno pokrene proceduru revizije dozvole za gospodarenje otpadom i da se iz dozvole obrišu ključni brojevi koji ugrožavaju naša tla “zemlju”
Mi nećemo biti smetlišta za zbrinjavanje muljeva i Zagrebačkih, Talijanskih, Austrijskih i Slovenskih pročistača otpadnih voda i fekalija neka Bandić svoje fekalije zbrine u Zagrebu.
Talijani su zagadili svoju zemlju ne damo im zagaditi i našu.
Ukoliko bi se digestat zbrinjavao na našoj zemlji ona po Pravilniku nije više za proizvodnju kukuruze ili drugog bilja za životinjsku i ljudsku ishranu, stoga moramo na vrijeme zaustaviti, jer će nam u katastru polja biti označena da se na njima ne smije proizvoditi žitarice za životinjsku i ljudsku prehranu već samo za bioelektrane rekao je Kešer. (izvor: Mladen Kešer)

Pratite nas na društvenim mrežama!