Ratari unatoč suši i koroni odradili odličan posao. Čeka li nas dobra žetva pšenice?

Kako sada izgleda, žetva pšenice proći će vrlo dobro, iako će sigurno, sporadično, biti vremenskih neprilika koje mogu pokvariti to stanje. Izgleda da su unatoč koroni i suši, ratari odradili dobar posao ovoga proljeća.

Žitnica Hrvatska sprema se za skidanje pšenice, a premda tako nije izgledalo prije samo par mjeseci, stanje ove krušarice prije žetve u Slavoniji, Baranji i Srijemu je dobro. Kako sada izgleda žetva će proći vrlo dobro, iako će sigurno, sporadično, biti vremenskih neprilika koje mogu pokvariti to stanje. No, izgleda da su unatoč koroni i suši, ratari odradili dobar posao ovoga proljeća. Naravno, uvjet je bio i da dobro obave posao u jesen.

Od svih ozimih kultura, mora se istaknuti da je pšenice i ječma zasijano više nego prijašnjih godina, a nešto manje tritikalea. Ovih dana iImali smo puno oborina, samo da ih ne bude i previše. Bilo je problema i u onim danima u travnju kada je nedostajalo vlage, ali pšenica je izašla i, kako smo čuli na terenu, očekujemo dobar urod i solidnu kvalitetu. Cijena je određena mnogim čimbenicima. Vjerojatno ratari neće biti zadovoljni kao uvijek, ali trebalo bi biti na razini prethodnih godina.

Rusija zabranila izvoz, moguća veća cijena domaće pšenice?

Ima jedna situacija koja će možda domaćoj pšenici podići cijenu na našem tržištu, a to je činjenica da je Rusija zabranila njezin izvoz. Oni su najveći izvoznici, ali se s pravom boje nove korona krize na jesen i ne daj bože da nemaju pšenice na zalihama. Ako je potražnja veća, cijena će biti veća. Ipak smo mi uvoznici pšenice više nego li izvoznici. Stručnjaci. a i teren kaže, pšenica je dobra. K tome, na našim je njivama uglavnom hrvatski sortiment.

Očekuju i do devet tona po hektaru 

Već više od četiri desetljeća u Gabošu kod Vinkovaca ratarstvom i proizvodnjom pšenice bavi se i Đorđe Runjanin koji je prošle jeseni posijao 65 jutara pšenice. “Od pšenice najviše sijem osječku kraljicu i u odličnom je stanju. Nakon tri zaštite očekujem i do devet tona po hektaru”, kaže Runjanin.

Luka Kolarević iz srijemskog sela Ilača također je zadovoljan stanjem pšenice. “Sijali smo BC Mandicu i BC Opsesiju, a ove godine stanje je veoma dobro, ali su malo ječmovi lošiji. Sjetvu smo obavili krajem listopada i početkom studenog i uz propisanu gnojidbu”, kaže Luka koji ističe da je kod njih bila dovoljna samo jedna zaštita, a inače moraju obaviti dvije.Miroslav Knežević, direktor Agro-Tovarnika na krajnjem istoku Hrvatske također ističe da je usprkos svemu stanje pšenice dobro. Dodaje da su kao organizatori proizvodnje i kooperacije spremni za žetvu pa i prihvat pšenice. (Agroklub)

Pratite nas na društvenim mrežama!