Studijski posjet LifeClass Termama Sveti Martin


Projektni partner Interreg Središnja Europa „HealingPlaces“ projekta, Grad Križevci organizirao je jednodnevni studijski posjet pridruženom partneru LifeClass Termama Sveti Martin. „HealingPlaces“ namjerava pružiti podršku u održivom razvoju toplica istovremeno štiteći jedinstvene prirodne resurse na kojima se temelje.

Partneri iz sedam zemalja središnje Europe surađuju kako bi proširili znanje i svijest o utjecaju različitih čimbenika na izvore mineralne termalne vode i izgradnji modela upravljanja na više razine i više državnih područja kako bi ojačali upravljanje vrijednim prirodnim izvorima ljekovite vode.


Sudionici studijskog posjeta bili su studenti i profesori s dvije visokoškolske ustanove: Visoko gospodarsko učilište u Križevcima i Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Studijski posjet održan je u srijedu, 10. lipnja. Fokus je bio na održivom razvoju SPA-ova i umrežavanju raznih sudionika.
Bila je to dobra prilika da studenti uživo vide geotermalne bušotine, a direktor održavanja i sigurnosti LifeClass Termi Sveti Martin, gospodin Vedran Augustić proveo je sudionike terenski pokazujući bušotine koje toplice koriste i odgovarao na pitanja sudionika.

Što se tiče održivog razvoja i vraćanja prirodi – u okviru posjete proučena je i dobra praksa biodinamičke filozofije i vrtlarstva. Healthness menadžer Termi, gospođa Gracia Petek sa sudionicima je obišla biodinamički vrt Termi Sveti Martin i razgovarala općenito o načelima biodinamike.


Prezentacije su održali Lucija Topić, projektni menadžer partnera Grad Križevci, Jelena Petrošanec, marketing menadžer LifeClass Termi Sveti Martin, dr.sc. Sandra Kantar, profesorica na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima te izv.prof.dr.sc. Hrvoje Meaški, profesor i prodekan za poslovanje na Geotehničkom fakultetu.


Dio studijskog posjeta bio je i posjet obiteljskom gospodarstvu „Hažić“, jednom od dobavljača Termi Sveti Martin, koji njeguju praksu pripreme hrane od svježih i organskih namirnica iz vlastitog uzgoja ili od lokalnih dobavljača.

Studijski posjet organizirali su Grad Križevci i Terme Sveti Martin, a prezentacijama su uz projekti tim Grada Križevaca nazočili i zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško te pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, gradnju, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Krešimir Brunović.

krizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!