Susret s Matom Croatom – oblikuje tvrdi kamen

Kipar Mate Turić, poznatiji kao Mata Croata iz Banova kod Vrbovca često dolazi u naš grad. Dođe podržati križevačke umjetnike, slikare, pisce, pjesnike, pa je tako nedavno bio i na književno-glazbenoj večeri Josipa Petrlića Pjera.

Njegovi radovi nalaze se u prostoru Razvojnog centra i tehnološkog parka u Križevcima gdje posjetitelji često zastaju pred skulpturama jedrenjaka i dive im se.

“To je moj najčešći motiv po čemu sam poznat po cijeloj Hrvatskoj, ali i puno šire. No, kad dođete u moj atelje možete vidjeti da imam vrlo veliku paletu svog izražavanja. Tu je preko deset različitih motiva koje izrađujem u kamenu: npr. ribe, školjke, aktovi, skulpture čovjeka, ima i modernih skulptura iako je sve većinom vezano za more: sidra, ribe, jedrenjaci, jahte”- kaže Mate.

U kamenu nije lako raditi, tvrd je, praši se, ali ovom kiparu je to najdraži način izražavanja.
“Tu nema popravka, kad se strga treba ispočetka. To je i spor proces rada, moramo se prilagoditi kamenu, a ne on nama. Kad sam krenuo u to, nije išlo lako. Trebalo je godine i godine rada da se postigne ovo što radim danas. Puno radim, izlažem i ljudi su to prepoznali. Priznat sam i izvan granica Hrvatske što mi je kao umjetniku posebno drago”.

Na pitanje o planovima, odgovor je jednostavan – i dalje puno raditi.
“Sređujem atelje u kući gdje živim, u Banovu pokraj Vrbovca i nadam se da ću do jeseni otvoriti vrata novouređenog ateljea, prostora gdje ću moći još bolje raditi” – kaže neumorni Mata Croata.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!