U Srbiji i BiH raste broj zaraženih koronavirusom

U prethodna 24 sata u Srbiji su na koronavirus testirane 1.802 osobe, a njih 59 je bilo pozitivno, što je postotak pozitivnih od 3,2 posto. Jedna osoba je preminula. U Srbiji su u ovom trenutku 533 aktivna slučaja, dok je 15 pacijenata na respiratorima.

Od početka epidemije korone u Srbiji je testirano 302.928 osoba, ukupno je registrirano 12.310 zaraženih, a preminule su 254 osoba.

Jučer je zabilježen najveći postotni rast broja zaraženih u posljednjih nekoliko tjedana, odnosno 2,28% oboljelih od svih koji su tijekom 24 sata testirani. Najveći broj novootkrivenih slučajeva je u Beogradu, a zaraženi su uglavnom po raznim proslavama.

NAJVEĆI BROJ SLUČAJEVA U DOBOJU

Situacija oko epidemije korone ponovno eskalira i u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Tamo su u protekla 24 sata potvrđena 62 nova slučaja zaraze koronavirusom, čime se ukupni broj zaraženih u toj zemlji od izbijanja epidemije približio 3000.

Nakon testiranja nešto više od 1100 uzoraka u Republici Srpskoj potvrđeno je 38 slučajeva zaraze a u Federaciji BiH 24, priopćili su u nedjelju iz entitetskih zavoda za javno zdravstvo.

Pojedinačno je najveći broj slučajeva zaraze bio u Doboju gdje je registrirano 12 novozaraženih.

LJUDI SE NE PRIDRŽAVAJU MJERA

BiH u proteklih desetak dana svakodnevno bilježi dvoznamenkasti broj novozaraženih pa su od kraja ovog tjedna pojačani inspekcijski nadzori nad radom ugostiteljskih i trgovačkih objekata kako bi se osiguralo poštivanje mjera fizičke distance i nošenja zaštitnih maski.

Postojećim mjerama propisano je kako u zatvorenim prostorima može boraviti do 100 osoba uz uvjet uzajamne fizičke udaljenosti no provjere na terenu pokazuju kako se u kafićima i restoranima malo tko pridržava propisanih ograničenja.

“Došli smo u situaciju da moramo biti represivni jer je očito da se broj neodgovornih pojedinaca koji krše ove mjere povećava”, kazao je za portal Klix Adin Ajdinović, ravnatelj Uprave za inspekcijske poslove Federacije BiH. (telegram.hr)

Pratite nas na društvenim mrežama!