Znanstvenici s Oxforda tvrde da Deksametazon spašava život teško oboljelima od korone

Široko dostupan i jeftin steroidni lijek Deksametazon može pomoći spasiti život pacijentima koji su ozbiljno oboljeli od Covida-19, piše BBC pozivajući se na istraživanja znanstvenika sa Sveučilišta Oxford koja su provedena na dvije tisuće pacijenata.

Deksametazon se dosad koristio u liječenju alergijskih i kožnih bolesti, bolesti očiju, probavnih organa, dišnih organa, bubrega, nekih oblika raka te kod još nekih upalnih stanja.

SMANJUJE RIZIK OD SMRTNOSTI

Znanstvenici su ga sada testirali na 2000 pacijenata koji su imali teži oblik Covida-19. Rezultate djelovanja lijeka na teške pacijente usporedili su s 4000 pacijenata jednakog stanja, koji nisu primili taj lijek. Istraživanje je pokazalo kako se smrtnost kod onih koji su na respiratorima, pri korištenju lijeka, smanjila za trećinu, a kod pacijenata koji su koristili kisik, za petinu. Da su tijekom pandemije u Velikoj Britaniji koristili taj lijek, tvrde stručnjaci, spasili bi 5000 života.

“To je dosad jedini lijek kod kojeg se pokazalo da smanjuje smrtnost, i to značajno. To je veliki pomak”, kazao je za BBC prof. Peter Horby s Oxforda. Kod pacijenata na respiratorima, lijek je smanjio rizik od smrti za 28 do 40 posto, dok je kod onih koji su primali kisik, rizik od smrti smanjen 20-25 posto.

JEFTIN I DOSTUPAN

Vodeći znanstvenik istraživanja na Oxfordu prof. Martin Landray kaže kako je riječ o lijeku koji je dostupan na globalnoj razini i nije skup. “Liječenje deksametazonom traje do deset dana i košta oko pet funti po pacijentu. Dakle, da bi se spasio život potrebno je izdvojiti 35 funti”, pojasnio je prof. Landray.

Također upozorava da lijek trebaju pacijentima davati samo u bolnicama kada se procjeni da je on nužan i da je njegova primjena ispravna, no ističe kako ga ljudi ne bi smjeli kupovati sami u ljekarnama i koristiti kod kuće. Naime, zasad se čini kako lijek ne pomaže osobama koje imaju blaže simptome bolesti i kojima nije potrebna pomoć pri disanju. (telegram.hr)

Pratite nas na društvenim mrežama!