Znate li što je pluot? Saznajte!

Iako je zbog kompleksnosti križanja teško odrediti i omjer varira od sorte do sorte, smatra se da je pluot križanac genetski 75% japanske šljive, a 25%
marelice. Stoga je plod pluota sličniji plodu šljive: oblik, krupnoća i čvrstoća, glatkoća i sjaj kore, tekstura, okus itd. Pluot je također po načinu uzgoja sličan šljivi, sličnih je zahtjeva prema okolišnim čimbenicima, klimatskim parametrima, tlu, potrebi za agrotehničkim i pomotehničkim zahvatima, otpornosti na bolesti i štetnike itd.


Podnosi vlažnija tla, otporniji je na niske temperature nego marelica, nedostatak je što neke sorte slabije plodonose. Upotrebljava se i kao međupodloga za marelicu. U odnosu na šljivu plod pluota je prosječno krupniji te ima veći udio šećera, time i slađi okus.


Plod se ističe i sočnošću, hrskavošću pulpe te različitošću boje kore, boje mesa i okusa ploda, ovisno o sortimentu, po čemu se izdvaja od ostalih voćnih vrsta. Voćne vrste iz roda Prunus međusobno lako hibridiziraju pa tako nastaju brojni križanci, tj.nove vrste. Plumcot je hibrid japanske šljive (Prunus salicina L.) i marelice (Prunus armeniaca L.), a njihovi kompleksni hibridi su pluot (rezultat križanja plumcota s japanskom šljivom, odnosno (šljiva x marelica) x šljiva) i Aprium (rezultat križanja
Plumcota s marelicom, odnosno (šljiva x marelica) x marelica), razvijeni krajem 1980- ih od strane oplemenjivača Floyda Zaigera iz SAD-a. Pluot i Aprium su registrirane trgovačke marke tvrtke Zaiger Genetics, u gradu Modestu u Kaliforniji.


Široka mogućnost upotrebe
Plodovi se mogu konzumirati u svježem stanju, u salatama, u slasticama, kuhati, pržiti, sušiti, preraditi u žele, džem, sok itd. Visoke je nutritivne vrijednosti, sadrži značajne količine vitamina A i C, kalija, željeza, vlakana, visok je sadržaj topljive suhe tvari (15- 20-ak °Brixa), mali je sadržaj masnoća, tamnije obojeni plodovi sadrže i antocijane, 1
plod ima 40-60 kcal. Na sobnoj temperaturi može trajati do 3 dana, u hladnjaku do 1 tjedan.

44875393 – fresh whole and half pluots

Sortiment
Više je od 25 registriranih sorti pluota, neke razvijene 1990-ih su dobile imena prema izgledu ploda pr. “dinosaurovo jaje”.
Sorte se međusobno razlikuju po: krupnoći i obliku ploda, okusu (koji može podsjećati i na med, karamelu, malinu, trešnju i ostalo), boji kore ploda koja može biti cjelovita, ali i prugasta, s pjegama, mrljama, varira od žute, zelene, ružičaste, crvene, do ljubičaste i crne boje, ili njihove kombinacije, boji mesa ploda koja varira od bijele, žute, žuto- narančaste, ružičaste do crvene. (Gospodarski list)

Pratite nas na društvenim mrežama!