Apel na potrošače da kupuju domaće povrće

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) pozvala je u subotu potrošače, kupce i trgovce u pomoć domaćim poljoprivrednicima otkupom povrća, jer ih je korona kriza dovela u nezavidan položaj na tržištu.

“Domaći poljoprivrednici su očajni jer nemaju kome prodati svoj proizvod, a prinos riskira da ostane na poljima umjesto u trgovinama i na tržnicama” – rekao je Vjekoslav Budnec, predsjednik Odbora HPK za povrtlarstvo, na tiskovnoj konferenciji za medije.

“Zbog straha od nestašice povrća u vrijeme koronske krize, uzgoj povrća ovog se proljeća povećao, što je bio cilj, povećati samodostatnost”, rekli su čelnici HPK-a.

Ovogodišnji prinos je dobar, ali poljoprivrednici ga nemaju kome prodati jer kupci snižavaju otkupnu cijenu ispod proizvođačke cijene, dodali su.

“Nažalost, turizam i turistička potrošnja kao jedan od najvažnijih kanala prodaje su izostali, dok su uvoz i plasman jeftinog povrća i tržišni viškovi s EU i regionalnih tržišta kroz trgovačke lance nastavljeni”, kažu iz HPK-a.

Predsjednik HPK-a Mladen Jakopović pozvao je potrošače da kupuju domaće povrće kao način zaštite domaće proizvodnje, kao i da trgovački lanci na svoje police postave više domaćeg povrća.

HPK očekuje da će vlada definirati jasnu strategiju uzgoja povrća.

Njeni čelnici priopćili su kako je Hrvatska u prva tri mjeseca ove godine uvezla 56.072 tone povrća u vrijednosti 46,37 milijuna eura.

Jakopović je rekao da je ovo godišnje povećanje za 11,4%, ali da je vrijednost ista, “što dokazuje da su čak i za vrijeme krize corone u Hrvatsku dolazili viškovi svjetskog tržišta po nižim cijenama.”

Dodao je da je uvoz svakog povrća u porastu.

Prema procjenama, u Hrvatskoj postoji oko 39.000 povrtlarskih farmi. Njihova prosječna veličina je 0,32 hektara, što rezultira niskim urodom po hektaru i niskom konkurentnošću.

Izvor: Croatiaweek.com

Pratite nas na društvenim mrežama!