Austrija – U hotelima i ostalim smještajima već 44 nova slučaja

Trenutačno je u Austriji iskrsnuo novi problem: Mega- klaster zaraze u Gornjoj Austriji, u gradiću na turistički omiljenom jezeru Wolfgangsee, koji se galopirajuće širi, pa mediji u nedjelju izvještavaju o već 44 potvrđene zaraze koronavirusom u 11 hotelskih i ostalih smještaja.

Među novozaraženima je prema izvješću nadležnih pokrajinskih organa, najviše hotelskih zaposlenika i praktikanata koji su došli na inače za naučnike obveznu ljetnu hotelijersku praksu. U subotu je testirano 628 osoba, a do sada je rezultat dobilo 258 testiranih, od kojih je za sada, kako smo gore naveli, njih 44 Covid-19 pozitivno. Ostali rezultati očekuju se u tijeku nedjelje. Šef gornjoaustrijskoj pokrajinskog okruga Gmunden, kojem pripada i St. Wolfgangsee Alois Lanze je rekao kako sve pozitivno testirane osobe imaju „blaži oblik zaraze i lagane simptome, ili ih uopće nemaju“. Zbog sprječavanja daljnjeg širenja koronavirusa u ovom turističkom mjestu i okolici, uvedeno je ograničenje radnog vremena restorana i ostalih ugostiteljskih lokala do 23 sata navečer, a dva su lokala privremeno zatvorena. Ministarstvo zdravlja je u subotu navečer u 23 sata izvijestilo o 124 novih slučajeva zaraze u Austriji s petka na subotu pa je ukupan broj trenutačno aktivno oboljelih u subotu navečer iznosio 1.502. Na bolničkom liječenju je bila 101 osoba, a od toga 16 pacijenata u intenzivnoj njezi.

Od početka pandemije krajem veljače do subote kasno navečer u Austriji je zabilježeno 20.410 Covid-19 oboljelih, 18.124 ozdravljenih i 712 preminulih. Do sada je na koronavirus testirano 840.890 osoba. Zbog razantnog širenja koronavirusa, u Austriju se od sutra (ponedjeljak 0 sati) može iz 32 tzv. „rizične zemlje“, među koje su ubrojene i zemlje Zapadnog Balkana, ući samo s negativnim PCR testom. Za putnike iz Hrvatske nema ograničenja i ne moraju imati negativan PCR test pri prelasku granice. Hrvatska je naime, svrstana u skupinu „stabilnih“ zemalja što se tiče porasta broja zaraženih novim koronavirusom. /vecernji.hr/

Pratite nas na društvenim mrežama!