Beroš najavljuje testove do 50 posto jeftinije, od sredine tjedna

Ministar zdravstva Vili Beroš gostovao je u RTL-u Danas i najavio da će uskoro značajno pojeftiniti testovi na koronavirus koji trenutno koštaju oko 1500 kuna.

Konkretno, već sredinom ovog tjedna PCR testovi trebali bi biti 50 posto jeftiniji.

“PCR testovi koje smo koristili na početku, i koje još uvijek koristimo u našim zdravstvenim ustanovama, iznimne su kvalitete i kakvoće. Njihova dijagnostička preciznost je jako važna, stoga je opravdana njihova cijena”, objašnjavao je Beroš opet visoku cijenu testova. Rekao je i kako se na tržištu razvijaju brojni drugi testovi koji dolaze u obzir.

“Dao sam nadležnima zadatak da mi prikupe sve informacije o mogućnosti korištenja i nadam se da ćemo uskoro imati testove na tržištu testove koji bi trebali biti do 50 posto jeftiniji. No pitanje je hoće li biti dijagnostički vjerodostojni”, kazao je Beroš.

TKO ĆE KONTROLIRATI NOŠENJE MASKI?

Novinarka je ministra pitala i tko će kontrolirati nose li građani maske koje su od danas obavezne u zatvorenim prostorima. Rekao je kako zasad žele djelovati edukativno i razvijati svijest o nošenju maske.

“Maska štiti onog tko ju nosi, njegovu obitelj, trgovce, ali i sve posjetitelje nekog objekta. Mislim da postoje zaštitarske službe u trgovačkim centrima, mogućnost da trgovac odbije pružiti uslugu. Ali u ovom trenutku bit ćemo orijentirani u pozitivnom smislu i apelirati da svi nose maske. Mislim da će to ići u tom smjeru”, rekao je Beroš. (telegram.hr)

Pratite nas na društvenim mrežama!