British Airways će zbog krize s koronom umiroviti cijelu svoju flotu Boenigova 747

British Airways, aviokompanija s najviše Boeingova 747 u svojoj floti, najavila je kako će zbog koronavirusa posve umiroviti sve svoje 747 jumbo jetove. Odluka o umirovljenju na snagu stupa odmah. Kompanija je flotu planirala umiroviti do 2024. godini, no zbog mizernog broja avioputnika ove godine, izjavili su kako je malo vjerojatno da će 747 ikada imati komercijalne letove. Tvrde i da se tržište avioprijevozništva neće oporaviti godinama.

Boeingov model 747 poznatiji kao “747 jumbo jet”, više je od 50 godina bio kruna u floti British Airwaysa, uz legendarni Concorde. Kroz godine, jumbo jet je zbog svoje karakteristične grbe na prednjem dijelu trupa postao i jedan od najprepoznatljivijih zrakoplova na svijetu. “S velikom tugom potvrđujemo da umirovljujemo cijelu svoju flotu 747”, izjavili su iz British Airwaysa.

OKREĆU SE MODERNIJIM MODELIMA

Boeingov 747 je jedan od ključnih modela za povijest zračnog prijevoza. Tijekom 1970-ih godina omogućio je sve većem broju putnika letove zrakoplovom, no posljednjih su godina do sve većeg izražaja dolazili njegovi nedostaci. Moderniji zrakoplovi koji imaju dva motora umjesto četiri kao što je slučaj kod 747, znatno su isplatljiviji pa je 747 postajao sve skuplji za letjeti. Boeing je također najavio da će prestati proizvoditi 747, piše Bloomberg.

“Iako će 747 uvijek imati posebno mjesto u našem srcu, sada se okrećemo manjim, modernijim i efikasnijim modelima poput Airbusa A350 i Boeinga 787”, dodali su iz British Airwaysa. No, i sam British Airways je u problemima, budući da se praktički bore za preživljavanje zbog golemog pada prihoda. Ranije su izjavili kako će morati ukinuti 12.000 radnih mjesta, što je gotovo 28 posto njihove radne snage. (telegram.hr) (FOTO: UNSPLASH)

Pratite nas na društvenim mrežama!