Bruce Lee – umro pod čudnim okolnostima na današnji dan 1973.

Bruce Lee, bio je hongkonško-američki glumac i majstor borilačkih vještina, koji je razvio sistem borilačke vještine, odnosno koncept samoobrane “Jeet Kune Do”. U filmovima je glumio od malih nogu te je tako zabilježeno da je svoju prvu ulogu ostvario kad mu je bilo manje od godinu dana u filmu “Golden Gate Girl”

Bruce Lee (kineski: 李小龍 (tradicionalno) , 李小龙 (pojednostavljeno) , Lǐ Xiǎolóng (pinyin) zapravo Li Jun-fan na jeziku pinyin Lǐ Zhènfán), (San Francisco27. studenoga 1940. – Hong Kong20. srpnja 1973.), bio je hongkonško-američki glumac i majstor borilačkih vještina, koji je razvio sistem borilačke vještine, odnosno koncept samoobrane “Jeet Kune Do“.

filmovima je glumio od malih nogu te je tako zabilježeno da je svoju prvu ulogu ostvario kad mu je bilo manje od godinu dana u filmu “Golden Gate Girl”. Tijekom svoje filmske karijere snimio je više od 30 filmova te je žanr borilačkih filmova (kung-fu film) učinio svjetski popularnim i utjecajnim.[1] Iako je službeni uzrok njegove smrti edem na mozgu, postoje i mnoge teorije zavjere koje sugeriraju kako njegova smrt nije bila prirodna.

Iako je od tragične i misteriozne smrti Brucea Leeja prošlo već 47 godina, njegovi filmovi se i danas prikazuju, a on je i dalje ikona popularne kulture, nadahnuće ne samo mnogobrojnim mladima, nego i filmašima, reperima, dizajnerima… Na njegov grob u Seattleu netko svaki dan stavlja svježe cvijeće, a životopis “The Bruce Lee Story” (Priča o Bruceu Leeju), koju je napisala njegova udovica Linda Lee, doživjela je već 14 izdanja. Bruce Lee je trenirao borilačku vještinu zvanu Wing chun.

Najznačaniji filmovi

Veliki gazda“, 1971. (također i scenarist)[4]Na zmajevom putu“, 1972. (također scenarist i redatelj)[4]Zmajeva šaka“, 1972.”U zmajevom gnijezdu“, 1973.”Zmajeva igra smrti“, 1978.”Toranj smrti“, 1981. 1 (samo pojavljivanje u prizorima)

(wikipedija)

Pratite nas na društvenim mrežama!