Capak: Zabrinuti smo, epidemiolozi su na izmaku snaga. Molimo ljude da se pridržavaju mjera’

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak gostovao je večeras u Dnevniku na N1 Televiziji gdje je komentirao rekordan broj novozaraženih u Hrvatskoj.

“Nije to eksponencijalni rast, to bi bio veći broj novoboljelih svaki dan, to su ogromne brojke, ali nažalost imamo porast koji ne želimo i nismo očekivali da će biti takav. Otvaranjem aktivnosti znali smo da će nam se pojaviti veće brojke, ali ovo su sad velike brojke i zabrinuti smo zbog toga. Molimo građane da se pridržavaju mjera jer to očito sad ne funkcionira”, rekao je Capak.

‘EPIDEMIOLOZI SU NA IZMAKU SNAGA’

Šef HZJZ-a kaže da virus cirkulira, ali ne smatra da situacija izmiče kontroli. “Situacija je sve teža i teža, treba sve kontakte od tiha 140 osoba pronaći, upisati, odrediti… To je težak i naporan posao, imamo ukupno sto epidemiologa. Oni su na izmaku snaga.”

Što se tiče novih mjera, Capak je rekao da su nove mjere od ponedjeljka i da o drugima ne razmišljaju.

“Broj ljudi na javnim okupljanjima u drugim zemljama je manji nego kod nas. S obzirom da smo turistička zemlja u propisivanju novih mjera bili smo previše liberalni. Zato smo donijeli nove mjere za veća okupljanja. Kao s noćnim klubovima, uveli smo kontrole i oni više nisu izvor zaraze. Sad uvodimo nadzor nad raznim okupljanjima, postrožili smo mjere i preporuke”, kaže.

‘SMANJEN JE BROJ PRELAZAKA PREKO GRANICE’

Komentirajući ograničenja o kojima razmišlja Istra, rekao je da se o tome razgovara, ali ništa još nije dogovoreno.

“To su pravila EU, ja mogu jedino epidemiološke mjere komentirati. Naravno da se i hrvatski građani mogu zaraziti u drugim zemljama i donijeti infekciju, ali i za njih vrijede upute na granicama. Svaki građanin koji prelazi, bez obzira je li iz EU ili ne, na granici dobiva uputstva kako se sljedećih 14 dana ponašati gdje je točno propisano izbjegavanje kontakata, nošenje maski. To je samo mala stepenica ispod samoizolacije”, rekao je Capak.

Pratimo situaciju s uvozom virusa, istaknuo je, i rekao da su mjere sad samo pooštrene. Već dugo nema prijelaza granice osim za izuzetke, rekao je Capak i dodao da je broj prelaska preko granice značajno smanjen.

‘RAZGOVARA SE O SANKCIJAMA ZA NENOŠENJE MASKI’

“Kontinuirano razgovaramo o postepenom uvođenju maski u život građana. U tome smo oprezni, krećemo postepeno od mjesta gdje je rizik najveći, a potom na mjesta gdje nije zasad toliki rizik od zaraze”, rekao je Capak.

Na kraju, Capak je otkrio da se razgovara o sankcijama za nenošenje maski.

“Kao Stožer smo protiv represije jer one izazivaju revolt kod građana, posebno ako nisu precizno i pravedno razrađene. Provest ćemo široku edukaciju o koristi nošenja maski. U nekim kulturama je nošenje maski kod svake respiratorne infekcije normalna stvar. Moramo se aktivirati da građani shvate da imaju koristi od nošenja maski”, zaključio je Capak. (telegram.hr, poslovni dnevnik)

Pratite nas na društvenim mrežama!